Luftskeppet Hindenburg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
LZ 129 Hindenburg
LZ 129 Hindenburg vid Lakehurst (1936).
LZ 129 Hindenburg vid Lakehurst 1936.
Beskrivning
TypZeppelinare
Besättning40
Första flygning4 mars 1936
I aktiv tjänst4 mars 1936 – 6 maj 1937
TillverkareLuftschiffbau Zeppelin GmbH
Data
Längd245,06 m
Höjd44,7 m (med kabin)
Tomvikt118 ton
Max. startvikt242 ton
Motor(er)4 st Mercedes Benz, diesel
Motoreffekt4 × 1 200 hk
Prestanda
Max. hastighet135 km/h
Lastförmåga
Lastförmåga72 passagerare
Beväpning
ÖvrigtDiameter: 41,15 m
Gasvolym: 200 000 m³
Konstruktör: Hugo Eckener

LZ 129 Hindenburg (tyska: Deutsches Luftschiff Zeppelin #129; Registrering: D-LZ 129) var ett tyskt luftskepp (zeppelinare). Hindenburg var uppkallad efter den tyske rikspresidenten Paul von Hindenburg. Det var det största luftfartyg som någonsin har byggts, men har blivit mest ihågkommet för den katastrof då hela skeppet fattade eld och havererade inför flera filmkameror.

Luftskeppet[redigera | redigera wikitext]

Luftskeppet var en helt ny aluminiumkonstruktion av Luftschiffbau Zeppelin GmbH från 1935. Hindenburg var 245 meter långt, 41 meter i diameter och rymde 211 890 kubikmeter gas fördelat på 16 sektioner. Det kunde lyfta 112 ton och drevs av fyra stycken 1 100 hästkrafter starka motorer som gav en maxhastighet på 135 kilometer i timmen. Själva gasbehållaren bestod av bomullstyg täckt av fernissa och aluminium. Av aerodynamiska skäl placerades de maximalt 72 passagerarna och 61 besättningsmännen, istället för i korgar under kroppen, inuti skeppet.

Hindenburg gjorde sin jungfrufärd den 4 mars 1936 och korsade Atlanten i båda riktningarna i juli samma år på rekordtiden fem dagar, 19 timmar och 51 minuter.

Katastrofen[redigera | redigera wikitext]

Hindenburg har just fattat eld.

Den 6 maj 1937 fattade Hindenburg eld i Lakehurst utanför New York i USA och hade på mindre än en minut störtat till marken i ett stort eldhav. Händelsen har blivit legendarisk som en katastrof, 35 av de 97 ombordvarande (plus en ur markpersonalen) omkom.

Orsaken till olyckan är okänd men vissa fakta har framkommit:

  1. Luftmotståndet kan ha orsakat elektrostatiska gnistor.[källa behövs]
  2. Ursprungligen var Hindenburg avsedd att fyllas med helium, men på grund av ett amerikanskt embargo tvingades tyskarna istället använda vätgas, som är mycket brandfarligt. Om luftskeppet hade varit fyllt med helium, hade den gasen förmodligen kvävt elden. Helium är dock en mycket dyrare gas att framställa.
  3. Vätgas luktar inte och brinner med en otydlig och lätt orange låga. De synliga lågorna på bilden antyder dock att vätgasen inte kan ha varit orsaken till olyckan och det snabba förloppet.[källa behövs] Dessutom hade gasen försetts med vitlökslukt just för att eventuella läckor skulle kunna upptäckas och någon sådan lukt rapporterades inte vid olyckan.[källa behövs]
  4. Vissa experter menar att det snabba brandförloppet berodde på metallfärgen som duken var målad med. Den innehöll metaller vilka tillsammans och i rätt proportioner kan skapa en termitreaktion.[källa behövs]

Hindenburgkatastrofen innebar slutet för luftskeppsepoken. Man kan dock konstatera att luftskeppen inte var särskilt olycksdrabbade. Zeppelinaren Graf Zeppelin hade till exempel avverkat 1,6 miljoner kilometer och gjort den första jorden-runt-flygningen utan att en enda passagerare förolyckats. Orsaken till katastrofens stora genomslag står istället att finna i Herbert Morrisons sensationella radioreportage från olyckan. När detta reportage dessutom, långt efter olyckan, kombinerades med bilder från olyckstillfället, var luftskeppen utdömda för en lång tid framöver.

I populärkulturen[redigera | redigera wikitext]

Rockbandet Led Zeppelin använder sig av en bild på Hindenburg på sitt debutalbum Led Zeppelin (1969).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]