Hoppa till innehållet

Luisa Carlotta av Bägge Sicilierna

Från Wikipedia

Luisa Carlotta av Bägge Sicilierna, född 24 oktober 1804 i Portici, död 29 januari 1844 i Madrid och begravd i slottskyrkan i El Escorial, spansk prinsessa, gift med Francisco de Paula, hertig av Cadiz.

Dotter till kung Frans I av Bägge Sicilierna och Maria Isabella av Spanien. Hon gifte sig 12 juni 1819 med sin morbror Francisco de Paula, hertig av Cadiz och fick elva barn med honom. Hon blev samtidigt svägerska till sin syster.

Luisa Charlotta eftertraktade tronen för sin sons räkning och var därför emot ändringen av tronföljdslagen som godkände kvinnlig tronföljd och därmed gjorde det möjligt för hennes systerdotter att ärva den spanska tronen i stället för hennes söner, som det skulle ha blivit enligt den gamla lagen. Då den spanske kungen låg döende 1832 försökte hon förstöra dokumenten som godkände kvinnlig tronföljd. Då hon hindrades av premiärminister Francisco Tadeo Calomarde slog hon honom i ansiktet, varpå han sade: "Madame, skada inte era fina vita händer!"

Då hennes systerdotter blev monark och hennes syster regent lämnade hon Spanien och reste till Paris. Hon dog dock i Madrid.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.