El Escorial

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Vy på avstånd
El Escorial
El Escorial

El Escorial är ett slott i Spanien, som används huvudsakligen som kloster. Officiellt namn på spanska är Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial ("Kungliga Sankt Lars kloster i El Escorial"). Anläggningen har av Unesco betecknats som världsarv. Slottet ligger i kommunen San Lorenzo de El Escorial, ca 45 km nordväst om Madrid.

Den fyrkantiga byggnaden uppfördes av Filip II 1563-84 av grå granit i sammanhängande längder, indelade genom gårdar. Grundplanen var tänkt att efterlikna ett halster, Sankt Laurentius attribut. Stilen är italiensk högrenässans i Michelangelos anda. Slottskyrkan har kopierat dennes plan för Peterskyrkan om än i något mindre format. Förutom den stora centralkupolen har den två fasadtorn. Arkitekt var huvudsakligen Juan de Herrera.

Det stora komplexet, vars frontfasader i öst och väst mäter vardera 206 meter i längd, har en murhöjd av 17 meter. Hörnen kröns av torn.

Trots åtskillig förstörelse under krig och eldsvådor har slottet bevarat en mängd skatter, bland annat ett berömt bibliotek med klassiska och arabiska handskrifter. En särskild tavelsamling omfattar värdefulla verk av nederländska och spanska mästare som Rogier van der Weyden, Hieronymus Bosch, El Greco med flera. I några av rummen finns minnen från Filip II. Det senare residenset upptog norra flygeln.

Under kyrkans högkor finns ett "panteon", ett gravrum för den kungliga familjen, med guldbeslagna kistor av svart marmor.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]