Lupin III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lupin III logotyp (engelska)

Lupin III (ルパン三世) är en av Japans populäraste och mest långlivade tecknade serier, om gentlemannatjuven med samma namn.

Mangan[redigera | redigera wikitext]

Mangan skapades 1967 av pseudonymen Monkey Punch som en satirisk vuxenserie. Huvudpersonen Arsène Lupin III anges vara den franske gentlemannatjuven Arsène Lupins japanskfödde sonson. Tillsammans med sina två kumpaner, prickskytten Jigen och samurajen Goemon, och sin fästmö Fujiko Mine, råkar Lupin ut för mer eller mindre absurda äventyr. I hasorna har de ständigt den envetne kommissarie Zenigata, som har svurit att sätta fast den av Interpol efterlysta ligan.

Lupin utmärker sig inte bara för sin fallenhet för spektakulära stötar, utan är också en kvinnokarl av rang, och bilälskare. Ligan kör vanligtvis runt i en kanariegul, alldeles för liten Fiat 500, men Lupin har även en gammal Mercedes Benz och lånar ibland Fujikos hundkoja.

Huvudartikel: Lupin III (manga).

TV-serier[redigera | redigera wikitext]

Första serien[redigera | redigera wikitext]

Lupins många kavajer.

Lupin III överfördes till en tecknad tv-serie av Tokyo Movie Shinsha redan 1971, och tillhörde då den första vågen av mer "vuxna" tecknade tv-serier i Japan. Den ursprungliga serien på 23 avsnitt hade låga tittarsiffror, men ökade i popularitet för varje reprisering under 1970-talets lopp.

Huvudartikel Lupin III: Del 1.

Andra serien[redigera | redigera wikitext]

1977 hade Lupin III nått en sådan popularitet på tv att en ny serie, Lupin III Part II, började produceras, också denna gång av Tokyo Movie. Serien sändes i 155 avsnitt fram till att den lades ned 1980. Avsnitt 99 var första gången som en tecknad serie sändes i stereo i Japan, även om mycket få mottagare ännu hade stöd för stereoljud på den tiden. Efter avsnitt 103 övergick serien helt till att sändas i stereo, men många av originalljudbanden har gått förlorade, varför dvd-utgåvorna idag är i mono.

Huvudartikel Lupin III: Del 2.

Tredje serien[redigera | redigera wikitext]

Efter framgången för biofilmen Slottet i Cagliostro blev Lupin III etablerad även i de bredare folklagren, och ännu en serie, Lupin III Part III, gjordes därför för tv. Teckningsstudion var den samma, och serien fick premiär i mars 1984 och sändes i sammanlagt 50 avsnitt fram till december 1985. I denna serie byter Lupin sin gröna kavaj mot en i rosa.

Huvudartikel: Lupin III: Del 3.

The Woman Called Fujiko Mine[redigera | redigera wikitext]

En fjärde serie, Lupin the Third: The Woman Called Fujiko Mine, hade premiär den 4 april 2012, och sändes i 13 avsnitt. Den här serien handlar om Fujiko Mine, och är den första där Lupin inte innehar huvudrollen.

Huvudartikel: The Woman Called Fujiko Mine.

Femte serien[redigera | redigera wikitext]

En femte serie, Lupin III Part IV (Lupin III - L'avventura italiana) hade premiär i oktober 2015 i japan och internationellt i januari 2016. Serien följer Lupin i Italien, han har en blå jacka.

Huvudartikel: Lupin III: Del 4.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

  • 1978: Lupin III: Venezia-chōtokkyū (ルパン三世 ベネチア超特急)
Egentligen det åttonde avsnittet av andra tv-serien, omklippt och överförd till 35 mm film.
  • 1978: Lupin den otrolige (ルパン三世 ルパンVS複製人間, Lupin vs. fukuseiningen)
Den första riktiga biofilmen. Utgiven svensktextad av Walthers video i början av 1980-talet.
Lupins stora publikgenombrott. Regisserad av Hayao Miyazaki.
En uppföljare till The Woman Called Fujiko Mine.

TV-filmer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]