Lurleen Wallace

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lurleen Wallace.

Lurleen Burns Wallace, född 19 september 1926 i Tuscaloosa i Alabama, död 7 maj 1968 i Birmingham i Alabama, var en amerikansk demokratisk politiker. Hon var den första kvinnliga guvernören i Alabama 1967-1968. Hon var George Wallaces första hustru. Hon är också (från och med 2017) den enda kvinnliga guvernören i USA:s historia att ha dött på ämbetet.[1]

16 år gammal gifte hon sig med George Wallace i maj 1943. Hon var hemma med parets fyra barn: Bobby Jo, Peggy Sue, George III och Janie Lee. Det yngsta barnet fick sitt mellannamn efter Robert E. Lees efternamn.

Hon var delstatens första dam 1963-1967, då George Wallace var guvernör för första gången. Hon vägrade att servera alkohol i officiella bjudningar. Hon diagnostiserades 1965 med livmodercancer.

På den tiden var det inte tillåtet för en sittande guvernör i Alabama att kandidera på nytt. George Wallace arbetade för en lagändring men lyckades inte få ändringen i stånd i tid för 1966 års guvernörsval. Demokraterna i Alabama nominerade hustrun Lurleen i stället.

Lurleen Wallace lyckades hemlighålla sin cancer och hålla en tuff kampanjtidtabell trots att hon under tiden genomgick strålbehandling. Hon vann valet och inledde arbetet som guvernör i januari 1967.

Hon avled mitt i George Wallaces presidentkampanj i presidentvalet i USA 1968.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Alabama Women's Hall of Fame - Past Inductees”. www.awhf.org. http://www.awhf.org/inductee.html. Läst 20 september 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]