Mätteknik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För vetenskapen om väder, se Meteorologi.
Testutrustning för att mäta vinklar i precisionen mikrobågsekunder.

Mätteknik eller metrologi är läran om mätning, en vetenskapsgren, främst inom fysik och elektronik som handlar om hur olika fysikaliska storheter mäts. Detta kan tycka vara ett mycket smalt vetenskapligt område, men är trots allt ganska komplicerat, eftersom det nästan inte går att mäta någonting utan att påverka det objekt man mäter.

Inom mättekniken används beteckningen primärvärde som en beteckning på "det ursprungliga mätvärdet".

Exempel: Om temperaturen skall mätas i en kopp espresso genom att en kvicksilvertermometer förs ned i vätskan, så kommer termometern att kyla kaffet. Det som visas är jämviktstemperaturen för det termodynamiska systemet bestående av kaffekoppen, kaffet och termometern. Mätningen påverkar alltså värdet av det som ska mätas.

Andra problem kan vara störningar från omgivningen eller mätning av en liten skillnad mellan två mycket stora värden.

Viktiga begrepp inom mättekniken är bland andra mätskalor, kalibrering, mätosäkerhet, onoggrannhet, precision, systematiska fel och repeterbarhet.

Historia[1][redigera | redigera wikitext]

Vid komplexa byggprojekt har det alltid varit viktigt att alla inblandade använder ett likvärdigt längdmått. Ett tidigt exempel är faraonernas byggande av tempel och pyramider i det gamla Egypten, 3000 år f Kr. Den arkitekt som glömt eller försummat sin skyldighet att kalibrera referensmåttet vid varje fullmåne straffades med döden.

Den första alnen definierades som längden på underarmen från armbågen till toppen av det utsträckta långfingret hos den härskande Farao, plus bredden av hans hand. Den ursprungliga mätningen överfördes och skulpterades i svart granit. Arbetarna på byggarbetsplatser fick sedan kopior i granit eller trä och det var arkitekternas ansvar att hålla kontroll av dem och kassera slitna mätstockar.

Regelverk[redigera | redigera wikitext]

I de flesta länder finns lagar som reglerar måttenheter och mätning. Den svenska lagen på området är lagen (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Metrology in short, Euromet