Flyttbuss

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Möbelbuss)
MAN F8-flyttbuss från 1967 för Karl Grillnayer GmbH i Bad Vilbel i Hessen i Tyskland
Flyttbuss från Vinjes Flytte & Transportbyrå i Trondheim, utanför Norges tekniske høgskole, 1958

Flyttbuss, eller möbelbuss, är en typ av fordon för transport av bland annat volymkrävande bohag och möbler i ett täckt utrymme, vanligen byggd på ett busschassi, oavsett att de i Sverige registrerades som lastbilar.

En flyttbuss var oftast byggd på ett busschassi för att få en låg lasthöjd jämfört med ett transportfordon byggd på ett lastbilschassi. Flyttbussarna konkurrerades ut av standardlastbilar på 1980-talet. Lastbilarna hade då fått ett lägre chassi och luftfjädring samt konstruktioner med bakgavelliftar, som innebar att fordonets lasthöjd inte längre var av betydelse.

Flyttbussarnas karosspåbyggnader gjordes av ett stort antal svenska företag, som Skandiakarosser, Be-Ge karosserifabrik i Oskarshamn, Karlaverken i Laholm, Alnö Karosserifabrik i Sundsvall, June Karosserier i Jönköping, Industri AB Thor i Åby, Kjellbergs Karosserifabrik i Örnsköldsvik, Grip Karosseri i Västervik och Höglund & Co i Säffle. I Tyskland var Ackermann Fahrzeugbau en stor tillverkare av flyttbusskarosser.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]