Hoppa till innehållet

Mölnlycke storband

Från Wikipedia
Mölnlycke Storband
Bandet före Junidansen 2013, foto Jonatan Jungebrant
BakgrundMölnlycke, Sverige
GenreJazz
År som aktiva1973
Webbplatswww.molnlyckestorband.com

Mölnlycke Storband är ett storband från Mölnlycke i Härryda kommun. Bandet bildades 1973 som ett typiskt ungdomsstorband i kommunala musikskolan men har sedan 1985 stått på egna ben som en ideell förening. De täta banden med kommunen och musikskolan (numera kulturskolan) har dock bestått i god anda och till ömsesidig nytta.

Storbandet har under åren spelat med många svenska och utländska gästartister och även gett ut två skivor. Bandet genomför varje år ett antal dans- och konsertspelningar och arbetar också aktivt med projekt som utvecklar framförandet – exempelvis rytmik och dynamik men även bitar som presentation, scenografi, med mera.

Svensk jazz[redigera | redigera wikitext]

Bandet har som hjärtesak att värna den svenska jazztraditionen och tog sig bland annat därför an repertoaren av den svenska storbandsledaren Harry Arnold. Med tillstånd från Harrys Arnolds änka gjordes sedermera en nyinspelning av delar av repertoaren, troligen den första nyinspelningen sedan Arnolds dagar. CD:n Mölnlycke Storband Plays Harry Arnold gavs ut 2008 och har blivit positivt omnämnd av bland annat Harry Arnold-sällskapet och spelad i lokala radiostationer i både Stockholm (Radio Haninge)[1] och Hamburg (Swinging Hamburg)][2] i Tyskland. Bandet har även framfört repertoaren på bland annat Jazzklubb i Borås och Halmstad[3] (samt på hemmascenen i Mölnlycke).

Andra delar av den svenska jazzskatten har varit projekt med musik av Lars Gullin och av och med trumpetaren Jan Allan. Mer samtida projekt har varit musik av och med pianisten och kompositören Lars Jansson samt saxofonisten Jan Levander och pianisten Daniel Nolgård. Bandet har även flera gånger uruppfört nyskrivna arrangemang av svenska samtida storbandsarrangörer såsom Mats Hålling, Claus Sörensen och bandets egen Niklas Hugosson, vinnare av Norrbotten Big Bands kompositionstävling "Jazzverk" 2003[4].

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

  • 2003 – Première (Iinvision group)[5]
  • 2008 – Mölnlycke Storband Plays Harry Arnold

Recensioner[redigera | redigera wikitext]

  • Recension av "Première" i Orkesterjournalen nr 5, 2003.
  • Utlåtande om "Mölnlycke Storband Plays Harry Arnold" från Harry Arnold-sällskapet (ordförande och fd ordf.):

"Bandet har ett mjukt och skönt sväng och alla bandets sektioner håller en jämn och hög klass. Låt nr 14 och 16 tillhör cd:ns bästa och låter rent av lysande! Vokalisten Anna-Maria Särnhult var en trevlig bekantskap som sjunger mycket bra. En särskild blomma till basisten Tobias Persson. Jätteroligt att Mölnlycke Storband ger sig på Harry Arnold-repertoaren, det är trevligt att man sätter sin egen prägel på låtarna! Hoppas absolut att de fortsätter på den inslagna linjen. Kenneth Svensson och Bo Hirsche (Harry Arnold-sällskapet)"[6]

Artiklar/media[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Radio Haninge
  2. ^ Swinging Hamburg
  3. ^ ”Program Vår 2012”. Jazz i Halmstad. Arkiverad från originalet den 29 juni 2013. https://archive.is/20130629171008/http://www.jazzihalmstad.se/program%20spring_2012.htm. 
  4. ^ Anders Georgsson (2 juli 2003): "Niklas gjorde bästa storbandsmusiken" Nya Lidköpingstidningen, sid 15
  5. ^ Mölnlycke storbandSvensk mediedatabas
  6. ^ Mail-korrespondens med ordf och f d ordf i Harry Arnold-sällskapet Arkiverad 30 september 2013 hämtat från the Wayback Machine. 2011

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]