Müslüm Aslan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Muslum Aslan

Müslüm Aslan, född 1974 i Nusaybin, är en kurdisk poet. Han har publicerat tre böcker. Han föddes i byn Yandere (Hatxe) i Nusaybin, Mardin. Där fullföljde han sin grund- och gymnasieutbildning.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

År 1991 blev han fängslad av politiska orsaker. Fram till 2001 stannade han kvar han i Diyarbakir, Çankırı och Kahramanmaraş och satt i många fängelser i totalt tio år.

Hans farfar hade stort inflytande över hans poesi. Han menar även att Cegerxwin väckte hans intresse för poesi och är orsaken till att han själv började skriva i tidig ålder. Han skrev flera dikter i fängelset. Hans första dikt publicerades i HAWAR, som är från perioden Ferhat Kurtay, Mazlum Dogan. Han släpptes från fängelset 2001. Aslan blev redaktör för en tidning med namnet Utopya som såldes i hela Turkiet. Han publicerade sina dikter och essäer i tidningen.

År 2004 blev han en av grundarna till Roza Kültür ve Sanat Evi (Roza Konst- och kulturhus). Här grundades de två tidningarna DEM och Nubîn; en var på kurdiska och den andra på turkiska.[1] Men varken konst- och kulturhus eller tidningarnas liv skulle vara länge.

Hans dikter, essäer och skrifter publiceras i olika tidskrifter och tidningar som Güney Dergisi, Utopya, Yaratı, Hayal Dergisi, Tîgrîs, Kowar W och Tîroj, Dilop. Den välkända kurdiska poeten Arjen Arî inkluderade också Müslüm Aslan i de kurdiska poeternas antologi (Bakûrê Helbestê/Antolojiya Helbesta Bakûr).[2] Hans kurdiska dikter har tonsatts och framförts av de kurdiska artisterna Hasan Tercan, Diljen Ronî och Raperin.[3]

Müslüm Aslan är medlem i KURD PEN och den kurdiska författarföreningen.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

  • Ayna (2013)
  • Ru (2008)
  • Nehirler Zindanlara dökülür

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Suriye Sınırında Kültür Merkezi
  2. ^ Bakuré Helbesté
  3. ^ Muzîk Di Yekrengiyê De Asê Maye