MRS-Radio

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

MRS, Music Radio Service, grundad 1980, är en radiostation i Stockholm som sänder bland annat urban och R&B-musik på frekvensen 90,5 MHz varje dag, tidiga morgnar och sena eftermiddagar, på Internet dygnet runt. En av grundarna av MRS är Gagarin Miljkovich, som än idag är station manager på stationen.

MRS sände med start från januari 1980, till en början på "Järva-sändaren" på FM-frekvensen 91,1 MHz, i Spånga Tensta, i nordvästra Stockholm. Järva-sändaren var den andra närradiossändaren i Stockholm, vid sidan av 88,0 MHz, som var placerad i Stockholms City. Vid sidan av Sveriges Radio's monopolradio var dessa två FM-frekveser de enda andra radiokanaler som stockholmarna hade att lyssna på. "Järva-sändaren" med musiksändningar dygnet runt kom att bli den kanal ungdomarna i nordvästra Stockholm lyssnade på, under 80-talet.

Tillsammans med kollegorna på stationerna Disco 91, FMAK, Radio SBC och Brother Company var MRS i synnerhet under 80-talets första hälft banbrytare i att förmedla soul, funk och disco i en stor omfattning inom radio i Sverige. En bieffekt var att mindre specialiserade skivbutiker uppstod i Stockholm. Dessa butiker direktimporterade soul, funk och discomusik företrädesvis från USA, till den växande skara människor som låtit sig inspireras av musiken MRS, Disco 91 och FMAK spelade.

Under 80-talets andra hälft och i början av 90-talet försvårades situationen för de här stationerna, dels på grund av förändrad lagstiftning, där man för att erhålla ett sändningstillstånd för att sända radio, inte fick bedriva radio som huvudsaklig verksamhet. Statliga avgifter infördes baserad på antal sändningstimmar, och upphovsrättsorganisationerna STIM, IFPI och SAMI höjde sina avgifter rejält. Detta resulterade i att många andra stationer omvandlades i ett försök att överleva, de flesta försvann dock efter ett par år.

Många av de personer som varit medarbetare i MRS, kom under 1990-talet, när privat radio och TV etablerades i Sverige, att arbeta på bl.a NRJ, Radio City, Z Radio, Lugna Favoriter, Rockklassiker, TV4, TV5 med flera.

MRS, med Gagarin i ledningen, försökte med stöd av Sveriges största oberoende skivbolag, Telegram Records, med Klas Lunding, att köpa en av de tio privata FM-frekvenserna, PLR, privat lokal radio, på den första frekvensauktionen i Stockholm den 22 september 1993. När de stora mediadrakarna Bonniers och MTG gav sig in i budgivningen så slutade den årliga koncessionsavgiften per PLR-frekvens på mellan 2-4 miljoner kr/år. Det var bortom den budget som MRS o Telegram Records hade kalkylerat skulle vara rimlig, max 0,5 miljoner kr per år, i koncessionsavgift.

De personer som var kvar på MRS valde därefter att fortsätta att bedriva verksamheten på volontärsbasis i närradion. En egen privat FM-sändare införskaffades för FM-frekvensen 90,5 MHz, och placerades på ett av höghusen i Vällingby Centrum.

MRS är idag den enda radiostation från starten 1980, som finns kvar. MRS sänder idag över FM-frekvensen 90,5 MHz, samt via Internet, med medarbetare från hela världen, som producerar program på volontärsbasis.

På stationen sänds också några verkliga långkörarprogram, som idag (2018) alla hållit på i över 20 år; "Reggae Attack" med DJ Ashman, "Made In Brazil" med DJ Joaqium, "Stomp Show" med Håkan "Trouble" Andersson (med soulful house och garage mixat non-stop) och "Soul Underground" med DJ Jens (ny hiphop och r&b).

MRS Internet Radio[redigera | redigera wikitext]