MRS-Radio

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

MRS, Music Radio Service, grundad 1980, är en radiostation i Stockholm som sänder bland annat urban[förtydliga] och R&B-musik på frekvensen 90,5 MHz varje dag, tidiga morgnar och sena eftermiddagar, på Internet dygnet runt. En av grundarna av MRS är Gagarin Miljkovich, som än idag är station manager på stationen.

MRS sände till en början på den så kallade "Järva-sändaren" på FM-frekvensen 91,1 MHz med en uteffekt på 10 Watt. Sändaren satt på vattentornet i Tensta väster om Stockholm, och kunde höras i större delen av Stockholm. För musiksändningar till ungdomar hade "Järva-sändaren" sin storhetsperiod under 80-talet.

Tillsammans med stationerna Disco 91, FMAK, Radio SBC och Brother Company var MRS i synnerhet under 80-talets första hälft banbrytare i att förmedla soul, funk och disco i en stor omfattning inom radio i Sverige. En bieffekt var att diverse mindre skivbutiker uppstod i Stockholm. Dessa butiker direktimporterade soul, funk och discomusik företrädesvis från USA till den växande skara människor som låtit sig inspireras av musiken MRS, Disco 91 och FMAK spelade.

Under 80-talets andra hälft och i början av 90-talet försvårades situationen för de här stationerna, dels på grund av höjda statliga avgifter att sända och till Stim. Detta resulterade i att många andra stationer omvandlades i ett försök att överleva, de flesta försvann dock efter ett par år.

MRS är idag den enda station från den tiden som finns kvar. MRS sänder idag över FM-frekvensen 90,5 MHz, med sändaren belägen i Vällingby centrum i västra Stockholm samt via Internet.

På stationen sänds också några verkliga långkörarprogram, som idag (2017) alla hållit på i över 15 år; "Reggae Attack" med DJ Ashman, "Made In Brazil" med DJ Joaqium, "Stomp Show" med Håkan "Trouble" Andersson (med soulful house och garage mixat non-stop) och "Soul Underground" med DJ Jens (ny hiphop och r&b).

MRS Internet Radio[redigera | redigera wikitext]