MS Röj

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
MS Röj
En komponent i Microsoft Windows
Detaljer
Engelskt namnMinesweeper
Förinstallerad påWindows 3.1 och senare
Beskrivningspel

MS Röj (Microsoft Röj, eng:Minesweeper) är ett numera klassiskt datorspel som ingick i alla Windows-installationer från version 3.1 till och med Windows 7. Programmet är en variant av spelet minröj.

Spelet går ut på att så fort som möjligt flagga alla minor i ett förutbestämt område av rutor. Under varje ruta finns ett av alternativen:

  1. En mina – trycker spelaren på en sådan är spelet slut.
  2. Ingenting – indikerar att rutan ej innehåller en mina och ej heller angränsas av en sådan.
  3. En siffra – denna indikerar antalet minor som angränsar till rutan i fråga.

Man kan vänsterklicka på en dold ruta för att öppna den och då visas ett av ovanstående tre alternativ. Man kan högerklicka för att flagga en ruta man tror innehåller en mina. Man kan klicka med båda musknapparna på en siffra för att tömma alla rutor som angränsar till denna, detta går enbart att göra om samma antal som siffran angränsande rutor är flaggade. Man markerar en mina med högerklick för att komma ihåg var minorna befinner sig. När man klickar första gången visas en flagga som indikerar att man är säker på att minan befinner sig där. När man klickar andra gången visas ett frågetecken som indikerar att man inte är säker men misstänker att det finns en mina under frågetecknet.

Det finns olika svårighetsgrader att spela på där planen utökas och mer minor placeras på planen.

Se även[redigera | redigera wikitext]