Macchi M.7

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Macchi M.7
Fvm macchi m7.jpg
Beskrivning
Typ amfibie jakt
I aktiv tjänst 1921-1926 (Sverige)
Tillverkare Aeronautica Macchi
Data
Längd 8,1 m
Spännvidd 9,9 m
Max. startvikt 1 400 kg
Motor(er) Isotta Fraschini V.6
Dragkraft 250 Hk
Prestanda
Max. hastighet 195 km/h
Max. flyghöjd 5 000 m
Beväpning
Beväpning 2 x 8 mm ksp

Macchi M.7 var en italiensk flygbåt.

Under hösten 1919 skänkte italienska staten ett provflygplan till Marinens flygväsende. Italienarna ansåg att flygplanstypen var mycket lämpligt för Sveriges sjörika land.

För att utvärdera flygbåtens operativa kapacitet inom Flygkompaniet behövdes flera stycken flygbåtar av samma utförande. Flygkompaniet beställde fyra Macchi M.7 flygbåtar från Italien. Efter leverans i juli 1921 placeras de vid sjön Roxen där de genomgår en omfattande utprovning 1920-1921. Tanken var att vid en mobilisering basera flygbåtarna vid Bodens fästning.

Man genomförde även några besök i grannländerna runt Östersjön.

De två fasta kulsprutorna var monterade i flygbåtens nos framför piloten. Bakom piloten mellan den övre och den undre vingen var motorn installerad som drev en skjutande träpropeller. Flygbåten blev inte populär bland piloterna, eftersom den drog upp vattnet från sjön, och därmed blev piloterna genomvåta. Ett enda exemplar i hela världen finns bevarat, det kan beskådas vid FlygvapenmuseumMalmen. Till en början saknades det en motor och utställningsflygplanet var försett med en träattrapp, men genom en bytesaffär med italinska flygvapnet 1994 kunde Flygvapenmuseum byta till sig en originalmotor.