Mack Petroleum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Mack (olika betydelser).

MACK Petroleum AB var ett svenskt företag i Midsommarkransen i Stockholm, som grundades 1916 och tillverkade bensinpumpar.

Namnet är en akronym av de fyra grundarnas efternamn: Nils Peter Mathiasson, Oscar Andersson, Gunnar Collin och Helmer Key. Då företagets pumpar, "mackmetrar", redan från starten blev marknadsledande i Sverige och akronymen var ingjuten i gjutjärnshöljet, kom ordet "mack" snart att användas allmänt om alla bensinpumpar oavsett varumärke. Sedan åtminstone 1940- eller 1950-talet är "mack" ett så kallat varumärkesord, synonymt med "bensinstation".

MACK:s första fabriksbyggnad låg i kvarteret Konvolvulus 18 i gatukorsningen Nyborgsgränd 1 och Tegelbruksvägen 20–22 i Midsommarkransen i Stockholm. Där startade verksamheten år 1916, innan den flyttades till en ny större fabriksbyggnad i samma kvarter med adress Tegelbruksgränd 2. Efter verksamhetens slut kom den fabriken att bland annat inhysa en kultur­förening. När fabriksbyggnaden på Tegelbruksgränd revs 2005, efter att ha förvärvats av ett byggbolag, skedde detta under starka protester. Den ursprungliga fabriksbyggnaden återfick i september 2011 sina gamla fasadmålningar med Aktiebolaget MACK:s varumärken på väggen.

MACK Petroleum AB var ett dotterbolag till aktiebolaget Murco som i sin tur var dotterbolag till det amerikanska Murphy Oil CO.

MACK, med versaler, användes också som varumärke för de automatstationer som svenska BP etablerade 1970 efter förvärv av Murcos bensinstationskedja. Automatstationerna MACK gjorde 1974 succé efter oljekrisen genom att erbjuda bensin som var tre öre billigare per liter. Bensinpriset hade gått upp från ca 90 öre till över 1,50 per liter. Som jämförelse hade priset på råolja under samma period ökat med flera hundra procent efter oljekrisen, det vill säga från 3 till 11 amerikanska dollar per fat.

Källor[redigera | redigera wikitext]