Mafalda av Savojen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Minnesmärke av Mafalda

Prinsessan Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana av Savojen, född 2 november 1902 i Rom, död 27 augusti 1944 i Buchenwald, var andra barn till kung Viktor Emanuel III av Italien och hans hustru prinsessan Elena av Montenegro.

Den 23 september 1925, på slottet Racconigi i Piemonte, nära Turin, gifte hon sig med Philipp av Hessen-Kassel, lantgreve av Hessen-Kassel (1896-1980). De fick fyra barn:

  1. Moritz (född 1926)
  2. Prins Heinrich (1927-1999)
  3. Prins Otto (1937-1998)
  4. Prinsessan Elizabeth (född 1940); gift med greve Friedrich Carl von Oppersdorff

Mafaldas make var lojal mot Nazistpartiet. Hans bror prins Christoph var också en del av nazihierarkin och gift med prinsessan Sophie av Grekland och Danmark, syster till prins Philip, hertig av Edinburgh. Prinsessan Mafaldas giftermål resulterade i att hennes make hamnade i en mellanposition mellan nazisterna i Tyskland och fascisterna i Italien. Under andra världskriget trodde Hitler att prinsessan Mafalda arbetade mot nazisterna, och hänvisade till henne som "det svartaste kadavret i det italienska kungliga huset."

Tidigt i september 1943, färdades prinsessan Mafalda till Bulgarien för att delta i begravningen av sin svåger, kung Boris III. När hon var där blev hon informerad om Italiens kapitulation och att hennes make hölls fängslad i Bayern medan barnen fick en fristad i Vatikanen. Gestapo gav order att hon skulle arresteras, och den 23 september fick hon ett telefonsamtal från Karl Hass som talade om att det fanns ett viktigt meddelande från hennes man. När hon anlände till den tyska ambassaden blev hon arresterad, anledningen var subversiva aktiviteter, men också som ett hot mot hennes far kungen av Italien. Prinsessan Mafalda transporterades till München för förhör, och sedan till Berlin och blev slutligen deporterad till Buchenwald.

Den 24 augusti 1944 blev Buchenwald bombat av amerikanerna. Ungefär fyrahundra fångar dödades. Mafalda begravdes upp till halsen i spillror och hennes arm brändes nästan in till benet. När hennes arm blev infekterad, amputerades den. Hon blödde under hela operationen och återfick aldrig medvetandet. Hon dog under natten mellan den 26 och 27 augusti.

Mafaldas familj underrättades inte om hennes död. Rykten började cirkulera i slutet av 1944, men hennes död blev inte bekräftad förrän efter den tyska kapitulationen 1945. År 1997 hedrade den italienska regeringen prinsessan Mafalda med hennes bild på ett frimärke.