Makgeolli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Makgeolli

Makgeolli (막걸리), också känd som Makuly (takju), är en traditionell alkoholhaltig dryck i Sydkorea.

Drycken framställs av ris (kallas även "koreanskt risvin") [1] vilket ger den en mjölkaktig, gråvit färg och sötma. Den framställs genom fermentering, jäsning, av en blandning av kokt ris och vatten. Makgeolli uppnår en alkoholhalt om cirka 6,5-7 procent. Ursprungligen var den populär bland bönder och fick namnet Nongju (농주 / 农酒), som betyder ungefär "bondesprit". Senare har den blivit alltmer populär även i stadsområden, särskilt i den yngre generationen.[2]

Traditionellt serveras makgeolli i en stor metall-, porslins- eller träskål från vilken enskilda koppar och bägare fylls med hjälp av en slev. Kommersiellt säljs makgeolli oftast i plastflaskor eller andra aseptiska behållare. Eftersom makgeolli är en ofiltrerad dryck måste den i allmänhet röras om eller skakas före konsumtionen, eftersom grumlig utfällning tenderar att avsätta sig på bottnen, vilket innebär att man får en blekgul klar vätska på toppen.

Drycken används även i samband med uråldriga riter i Korea.

Dongdongju (동동주)är en dryck som liknar makgeolli, och som ofta dricks tillsammans med koreanska "pannkakor" vilka kallas pajeon (파전) eller bindaetteok (빈대떡).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]