Malldiskussion:Kvalitetskontroll/Arkiv 2004-2006

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Användbarhet[redigera wikitext]

Jag börjar inte använda den förrän jag har åtminstonde en röst på att den kan vara användbar! :-) \Mike 20 april 2004 kl.16.30 (CEST)

Och här kommer den rösten! Synnerligen bra idé tycker jag! Och åtminstone stavas åtminstone. :-) /ShineB 20 april 2004 kl.17.44 (CEST)
(Ok, jag ger mig på stavningen!)\Mike
Jag instämmer i att en sån etikett är praktisk och gör det tydligt att här behövs en förbättring på ngt plan/ Elinnea 20 april 2004 kl.17.54 (CEST)
Det här formuläret kan fylla en viktig funktion, men samtidigt gäller det att sätta ribban lågt, så att den inte innebär ngn form av åsiktsmässig censur.
Rudolf 1922 20 april 2004 kl.18.12 (CEST)

Du menar att en starkt POV-aktig artikel om ett kontroversiellt ämne med ett dylikt meddelande skulle kunna få (åminstone) anhängarna att anse att vi håller på med censur? Tja, vad göra istället? Formulera om den: ''denna artikel håller just nu på att [[Wikipedia:Kvalitetskontroll|granskas]]''? Ordna en nära nog osynlig länk till en speciell sida? (dvs msg:en ser ut som [[kvalitetskontroll|.]] ) \Mike 20 april 2004 kl.18.47 (CEST)

Varningsskylten[redigera wikitext]

Förstår inte vad det var för fel på varningsskylten. Handen finns redan på mallen {{Omstridd}}. Då tror jag att det är bättre om denna mall får ha en symbol som avviker från en annan mall för att de inte ska riskera att förväxlas. Jag tror att unika symboler för varje mall underlättar användandet av dessa för att undvika förväxlingar. /E70 4 mars 2005 kl.22.55 (CET)

Jag tycker att handen bör vara på alla mallar som behöver kvalitetskontroll, precis som på Mall:Faktakoll och Mall:Omstridd. Jag ser inte hur man skulle kunna förväxla dem, det är ju ändå texten man läser och inte skylten, och dessutom har ju mallarna olika färg. Varningsskylten är alldeles för stor och iögonfallande, det ser betydligt bättre ut med handen. Detta är även standard på engelska wikipedia ([1]). /Jebur 4 mars 2005 kl.23.03 (CET)
Vi kan ju sådana fall krympa varningsskylten något. Då kanske det blir bättre? Jag tycker inte alls att handen är bra här. Varningsskylten talar mer sitt eget språk. Visst läser folk texten men att ha unika symboler för varje mall tror jag är bättre för att få det lättöverskådligt. Dessutom är det inget fel att ta fram en egen standard som är bättre än den engelska Wikipedian. /E70 4 mars 2005 kl.23.12 (CET)
Varningsskylten var ju något mindre innan, det såg inte speciellt bra ut då heller, den passar fortfarande inte in. Båda skyltarna har ju samma betydelse, så jag tycker att det är bättre att hålla sig till en enhetlig standard. Om det ska vara unika bilder för varje mall, vad vill du då ha för bild på Mall:Faktakoll? /Jebur 4 mars 2005 kl.23.26 (CET)
Om varninsskylten inte ser bra ut så är det ju tydligt en subjektiv värdering från din sida. Själv tycker jag att handen ser hemsk ut. När det gäller de två mallar som redan har handen så föreslår jag att den ena mallen behåller handen medan den andra får en ny symbol. Just nu kommer jag inte på en symbol men det kan man nog hitta på. /E70 4 mars 2005 kl.23.41 (CET)
Visst är det subjektivt, precis som din åsikt att handen inte passar in. Jag föreslår en omröstning här eftersom vi inte tycks kunna lösa detta på annat sätt. /Jebur 5 mars 2005 kl.00.14 (CET)

Angående egna standarder[redigera wikitext]

Har just tittat på engelska Wikipedias standarder på mallar av det här slaget. Jag måste säga att vi är på väg att ta fram en mer utvecklad standard än vad de har gjort. Det skulle därför vara synd att då bromsa utvecklingen bara för att ta efter deras idéer. När vi själva har kommit längre så ska vi inte sluta, tvärtom så är det bara att fortsätta. Då blir det andra som tar efter oss istället. /E70 4 mars 2005 kl.23.25 (CET)

Där håller jag inte med alls. Engelska wikipedia har en betydligt mer organiserad och utvecklad standard vad gäller det mesta. Det funkar utmärkt som referens för svenska wikipedia, där allt är en enda salig röra. Här finns väl inte ens några klara riktlinjer vad gäller maller? Jämför med exempelvis engelska wikipedins policy för mallar. /Jebur 4 mars 2005 kl.23.35 (CET)
Vi måste själva kunna utveckla en bra standard som inte ständigt binder oss till den engelska. Engelska Wikipedia är självklart större men vi får inte hela tiden hålla på att säga att vi måste följa detta till varje pris. Om vi kommer på egna bra idéer så ska vi inte ta bort dessa bara för att de inte finns i engelska Wikipedia. Vi måste kunna jobba självständigt. /E70 4 mars 2005 kl.23.41 (CET)

Omröstning[redigera wikitext]

Omröstning om layout på kvalitetskontroll-mallen.

Alternativ 1:[redigera wikitext]

Den här artikelns kvalitet är omdiskuterad.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.

Alternativ 2:[redigera wikitext]

Den här artikelns kvalitet är omdiskuterad.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.

Alternativ 3:[redigera wikitext]

Den här artikelns kvalitet är omdiskuterad.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.


Alternativ 1

  1. Jebur 6 mars 2005 kl.22.39 (CET)

Alternativ 2

  1. E70 7 mars 2005 kl.00.18 (CET)
  2. ElGrillo 7 mars 2005 kl.00.27 (CET)
  3. erif 7 mars 2005 kl.00.32 (CET) Varning, inte stopp, den här artikelns kvalitet är omdiskuterad.
  4. Rudolf 20 mars 2005 kl.10.15 (CET)
  5. Bark 7 maj 2005 kl.17.22 (CEST)
  6. IP 7 maj 2005 kl.17.39 (CEST)
  7. ShineB ® 7 maj 2005 kl.18.37 (CEST)

Diskussion

Gillar varningsskylten bättre, den berättar direkt vad det handlar om /ElGrillo 7 mars 2005 kl.00.27 (CET)

Tidsmärkning[redigera wikitext]

Jag snubblade över den engelska wikimedians en:templateCleanup-date och såg att de har en datummärkning på sina kvalitetsmallar. Jag anser att detta kunde vara en bra idé att införa i den svenska motsvarigheten. Då kan man snabbt se ifall artikeln blivit åtgärdad efter att mallen satts in i artikeln. / MoRsE 4 februari 2006 kl.08.29 (CET)

Jag ändrade idag texten på mallen från:

Denna artikels kvalitet är ifrågasatt.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.
Om ingen motivering skrivs på diskussionssidan löper denna mall stor risk att plockas bort.

till

Denna artikels kvalitet är ifrågasatt.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.
Om ingen motivering skrivs på diskussionssidan löper denna artikel stor risk att plockas bort.

Mallen läggs in på sidor som håller allmänt låg kvalitet. Som jag uppfattar mallen läggs den in som en varning; om inte artikeln förbättras kommer artikeln att plockas bort. Därför ändrade jag i mallen så att varningstexten skulle reflektera just denna varning. För det är väl ändå inte MALLEN (eller skylten, om du vill) som kommer att plockas bort, utan artikeln som håller låg kvalitet?

Eller har jag fattat fel? Är det mallen/skylten som riskerar plockas bort om ingen förklaring ges på artikelns till synes låga kvalitet?

--stromdal, 2006-09-29, 18:05

Idéen med skrivningen innan du ändrade var att folk inte bara skulle slänga in mallen slentrianmessigt då det troligen inte kommer göras något åt artikeln om man inte säger vad som bör göras då det inte alltid är helt uppenbart vad som är fel på en artikel. Så som du ändrade till blir lite konstigt med tanke på att med den formuleringen så blir den logiska slutsatsen av texten att jag skulle kunna lägga in mallen omotiverad på en artikel och då raderas artikeln men om jag skriver på diskussionssidan vad som är fel då får artikeln vara kvar. Den en tidigare använing av mallen var så som du verkar tänka att mallen används/bör användas (va före min tid så har inte hundra koll på hur det var). Då togs artiklar som var kk-märkta bort efter ett tag. Så som mallen används idag är det nog tveksammt att ta bort alla kk-märkta artiklar efter en tid. Om du vill återinföra borttagandet av kk-märkta artiklar bör det nog diskuteras igenom innan. Jag är inte helt säker på vad du menar men funderar på om inte den vanliga raderamallen är mer vad du är ute efter. De som märks med den är så kassa att det är uppenbart att de är kassa (de bör dock oxå motiveras) och det är upp till den som vill ha den kvar att skriva på diskussionen varför den ska va kvar.--Kruosio 29 september 2006 kl. 20.36 (CEST)[svara]
Då missuppfattade jag syftet med varningsrutans text. För att minska risken för missförstånd föreslår följande text för varningsrutan:
Denna artikels kvalitet är ifrågasatt.
Förbättra gärna texten. Se diskussionssidan för mer information.
(NB: Om ingen motivering skrivs på diskussionssidan löper denna varningsruta
stor risk att plockas bort utan att artikelns kvalitetsproblem åtgärdas.)
--Tord Strømdal 2 oktober 2006 kl. 14.36 (CEST)[svara]
Personligen så tycker jag den nuvarande texten är tillräckligt tydlig, men uppenbarligen är den inte tillräckligt tydlig, så för mig är det ok att du ändrar. Om det inte faller alla i smaken kan man ju alltid ändra tillbaka.--Kruosio 3 oktober 2006 kl. 19.12 (CEST)[svara]

"Artikeln behöver"[redigera wikitext]

Nuvarande syntax kräver att den som lägger in mallen anpassar sin formulering efter "artikeln behöver xyz". IMHO vore en bättre formulering "Uppgiven anledning till kvalitetskontroll: xyz". Jag kan dock inte se hur detta kan ändras i mallen. Är det möjligen detta som döljs med det där if-kommandot? Behövs verkligen den typen av syntax - nog kan man göra det enklare? // habj 3 december 2006 kl. 11.50 (CET)[svara]

Ja, formuleringen ligger inuti if-satsen (som helt enkelt döljer den textbiten om ingen parameter används). Det är en relativt simpel funktion.
Vad gäller formuleringen tycker jag det räcker med "Anledning: foo", mer än så är onödigt. //Daedalus 3 december 2006 kl. 15.57 (CET)[svara]
Håller med dig om formuleringen, särskilt som det är den formlering som används på annat håll. Eftersom jag inte har en aning om hur jag ska ändra det så spelar det ingen roll hur enkel denna syntax är, jag tycker ändå det är krångligt... ska leta rätt på någon annan mall att sno från. Det finns IMHO inget som helst skäl att dölja "Anledning:" om ingen sådan givits. Tvärtom, det uppmuntrar till att skriva in en sådan. // habj 4 december 2006 kl. 11.41 (CET)[svara]
Jag ändrade, förhoppningsvis är det bättre nu ;) //Daedalus 5 december 2006 kl. 17.13 (CET)[svara]

Kan någon fixa mallen så att inte alla hamnar i den senaste?[redigera wikitext]

Vi gör kategorisering för olika månader, men vi använder oss av någon bugg i mallen (tror jag) som gör att de hamnar i olika kategorier, men som sedan gör att de ändå buntas ihop i samma. Att alla ligger i Kategori:Kvalitetskontroll 2006-12 betyder alltså inte att tidigare månaders kk-artiklar är åtgärdade utan bara att allt automatiskt buntats samman i den senaste kategorin. Är det någon som kan fixa till mallen så att månadsangivelserna funkar. Artiklar kk-märks och så blir de liggande i flera månader, ibland år. / Elinnea 30 december 2006 kl. 16.15 (CET)[svara]

Jag skapade Mall:KK2 som lägger till kvalitetskontrollmallen med rätt månad som parameter när den substas. Om man skriver {{subst:KK2|motivering}} i en artikel sparas det som {{kvalitetskontroll|motivering|månad=YY-MM}}. Är det en tillräckligt bra lösning? /82.212.68.183 30 december 2006 kl. 17.16 (CET)[svara]
Om det inte går att göra utan substning så får det nog vara, artiklar ser så grötiga ut i redingeringläge om de inleds med en kodtext istf en malltext. Tack ändå! / Elinnea 30 december 2006 kl. 17.25 (CET)[svara]
Men i det här fallet så substas bara dateringen, så för den sakens skull är det nog inte så farligt. -- boivie d 30 december 2006 kl. 23.36 (CET)[svara]