Hoppa till innehållet

Wikipedia:Kvalitetskontroll

Från Wikipedia

Kvalitetskontroll (KK) innebär märkning och förbättring av artiklar med bristande kvalitet. Artiklar med kvalitetsproblem märks med olika åtgärdsmallar beroende på typ av problem, och sorteras då automatiskt in i kategorier för kvalitetskontroll.

Kvalitetskontroll utförs bland annat inom ramen för Projekt kvalitetskontroll. Det kvalitetsproblem som överlägset flest artiklar på svenska Wikipedia lider av, är avsaknad av källor.

Rekommendationer[redigera | redigera wikitext]

Metod för kontrollering och åtgärd[redigera | redigera wikitext]

Den som finner en artikel med brister kan lägga in en åtgärdsmall för att tydliggöra vad som bör åtgärdas. Efter att artikeln blir märkt med en åtgärdsmall kommer den automatiskt in i rätt kategori. Man bör alltid skriva en motivering till varför man lagt in mallen och vad man anser bör göras, antingen direkt i mallen eller på diskussionssidan. Den som ser en artikel märkt med någon åtgärdsmall kan titta igenom artikeln och förbättra den. Man kan skriva vad man gjort på respektive diskussionssida. Bedömer man att man åtgärdat bristen kan man ta bort mallen, om inget annat anges. Även kvalitetskontrollmallar som ej motiverats kan tas bort såvida anledningen till KK-märkning inte är uppenbar.

Exempel på åtgärdsmallar för kvalitetskontroll[redigera | redigera wikitext]

Typer av kvalitetsproblem[redigera | redigera wikitext]

De typer av kvalitetsproblem som (ungefärligen) flest artiklar på Wikipedia lider av är de följande.