Hoppa till innehållet

Malldiskussion:Svenska territorier

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Sveriges eller Svenska

[redigera wikitext]

Att bestämma en typ av område eller territorium som "Sveriges" eller "svenska" är inte synonymt eller utbytbart och kan därför inte standardiseras så att det alltid blir lika:

  • Sakinnehållet i sammanställningarna / översikterna Svenska kolonier och Svenska besittningar är avpassat för just dessa rubriker, däremot inte för Sveriges kolonier eller Sveriges besittningar. Två av kolonierna drevs som privata kompanier och en av dem tillhörde kungahuset - inte svenska staten. Således var de svenska kolonier och inte Sveriges. Beträffande besittningarna råder motsvarande förhållande för kategorierna pantlän och förläningar. Dessa tillhörde svenska furstliga personer och hörde samman med deras förläningar under svensk överhöghet, däremot inte kungariket Sverige.
Av t.ex. olika diskussionssidor framgår att det råder rätt stor förvirring kring olika geografiska enheter, inte minst kring olika historiska administrativa enheter. Även om förhållandena är korrekt beskrivna i själva artikeln (vilket de ofta nog inte är), så återuppstår samma diskussion med jämna mellanrum. Inte minst av detta skäl, är det viktigt att sakinnehållet stämmer med rubriken.
  • Det är inte helt neutralt att kalla områden utanför Sveriges - sedan snart 200 år fastlagda - nationsgränser, för "Sveriges kolonier" respektive "Sveriges besittningar". Genom att använda den bestämda formen "Sveriges" istället för den öppna formen "svenska", så uttrycker man också en mer bestämd form av ägande eller överhöghet, som inte är fullt respektfull gentemot invånarna i de berörda områdena. Att tala om "Sveriges besittningar och kolonier" kan uppfattas som storsvenskt eller nationalistiskt, på ett sätt som är onödigt eftersom det kan undvikas. /85.230.111.11 24 juli 2007 kl. 19.02 (CEST)[svara]