Malmö (1837)

Från Wikipedia
Malmö
Hjulångaren Malmö
Hjulångaren Malmö
Allmänt
Typklass/KonstruktionHjulångare
Historik
Sjösatt6 september 1837
Färdigställd11 juli 1838
Levererad27 juli 1838
Tekniska data
Maskin2 x 35 hästkrafter

Malmö var en svensk hjulångare som användes för gods- och passagerartrafik på rutten MalmöKöpenhamn.

Den 29 mars 1836 bildades i Malmö ett bolag för ”anskaffandet av ett ångfartyg på 50 á 70 hästars kraft.” Initiativtagare var handelsmännen L.I. Bager, M. Flensburg och C.P. Möller. Fartyget skulle användas för att ”öppna communication emellan Malmö, Köpenhamn och Lübeck för fraktgods och passagerare samt efter omständigheterna även verkställa andra reserouter och tillika bogsering av fartyg”.

Man avsåg att inköpa ett fartyg som skulle tillverkas i England men bolagets agent, löjtnant Nils Hallström, kunde inte finna ett lämpligt skepp till den kostnadsram av 4700 pund som ställts till förfogande. Man beslutar därför att bygga skeppsskrovet på Karlshamns varv och maskineriet på Motala Mekaniska verkstad. Karlshamnsvarvet saknade emellertid delar till skeppets utrustning varför dessa fick anskaffas från annat håll. Styrinrättningen, kolboxar och vattencisterner fick sändas vattenvägen från Motala till Karlshamn. Ventiler, järnkättingar, lanternor och ”vatercloset” beställdes från Newcastle medan segel och tältduk kom från Göteborg. Allt porslin beställdes från Rörstrands Porslinsfabrik.

Den 6 september 1837 gick fartyget av stapelbädden i Karlshamn. Efter en långvarig bogsering anlände fartyget till Mem vid Göta kanals mynning. Hit transporterades också maskineriet från Motala och här slutfördes skeppsbyggandet. Den 11 juli 1838 skedde provseglingen.

Den 27 juli 1838 ankom hjulångaren Malmö för första gången till Malmö. Detta tillfälle beskrevs i Malmö Allehanda:

”då det emot kl. 12 det så länge wäntade föremålet med vindens hastighet wisade sig i farwattnet och genast inlopp i hamnen. Det emottogs med lifliga hurrarop af den på skeppsbrons båda armar församlade folkmängden och helsades genom flaggning från alla i hamnen liggande fartyg.”

Före trafiken med Malmö hade turer mellan städerna skett med hjulångaren Caledonia från augusti 1828, men inte reguljärt utan bara genom lustturer.[1]

Hjulångaren Malmö framdrevs av skovelhjul drivna av två ångmaskiner på vardera 35 hästkrafter. I Köpenhamn fick man fram till 1843 lasta och lossa på redden, av rädsla för att gnistor skulle antända bebyggelsen nära kaj.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Einar Bager: Malmö första ångbåt. Malmö fornminnesförenings årsbok 1936.
  • Ingemar Jeppsson: Med hjulångare till Köpenhamn i Kulturen 1965 - en årsbok till medlemmarna av Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige, Lund 1965

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Webbplatsen mitt i seklet, läst 10 september 2012