Malpåse

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Malpåse är en påse för förvaring av textilier, som behöver skyddas mot angrepp av klädesmal[1] och andra skadeinsekter. Påsen kan vara av papper eller tyg,[2] numera ofta av plast.

Ordet malpåse används även i överförd betydelse. Att lägga i malpåse innebär att lämna något orört en längre tid med möjlighet att återuppta användningen senare.[1] Uttrycket används inte minst om krigsfartyg – se till exempel HMS Göteborg (K21).

Larver av klädesmal och pälsänger var tidigare svåra skadegörare på ylletyger och pälsar. För att skydda kläder i sådana material då de inte användes, förvarades de i tättslutna påsar av papper eller bomullstyg. För att döda eller skrämma skadeinsekterna placerades gärna något luktande ämne i påsen – kryddor eller malmedel, så kallade malkulor.

Ordet malpåse finns belagt i svensk skrift sedan 1923.[1] Användningen av malpåse för förvaring av kläder har minskat under senare delen av 1900-talet. Orsaker till detta är den ökade användningen av kläder i syntetmaterial samt impregnering av ylletyger mot malangrepp.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] malpåse i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 10 april 2015.
  2. ^ Svenska Akademiens ordbok: Malpåse (Tryckår 1942)