Manifest Destiny

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den nationalromantiska målningen American progress av John Gast, 1872, föreställer Columbia ledande det amerikanska folket västerut, en allegorisk föreställning av Manifest Destiny.

Manifest Destiny, "Ett bestämt öde", (Ödets manifest) är ett begrepp som uttrycker övertygelsen att USA var förutbestämt att expandera västerut ända till Stilla Havet. Uttrycket användes första gången i mitten av 1800-talet, ofta för att uppmuntra amerikansk territoriell expansion.[1]

Många amerikaner fascinerades av tanken att USA hade en speciell uppgift; att civilisera Nordamerika. Detta väckte visioner om den unga, friska amerikanska civilisationen som inte gick att stoppa förrän hela kontinenten ända till Stilla havet hade blivit civiliserad.

Kontext[redigera | redigera wikitext]

Det fanns aldrig en uppsättning principer som definierade det "bestämda ödet", därför var det alltid en allmän idé snarare än en specifik politik som gjordes med ett motto. Illdefinierat men uppriktigt kände, uppenbart öde var ett uttryck för övertygelse i expansionismens moral och värde som kompletterade andra populära idéer i eran, inklusive amerikansk exceptionism och romantisk nationalism. Andrew Jackson, som talade om att "utvidga området med frihet", typifierade förblivelsen av Amerikas potentiella storhet, nationens spirande känsla av romantisk självidentitet och expansion.

Men Jackson skulle inte vara den enda presidenten som utarbetade de principer som ligger bakom det manifesterade ödet. Till följd av att det saknades en slutgiltig berättelse som redogjorde för sin rationale, erbjöd förespråkare divergerande eller till synes motstridiga synpunkter. Medan många författare främst fokuserade på amerikansk expansion, var det till Mexiko eller över Stilla havet, andra såg termen som ett samtal till exempel. Utan en överenskommelse om tolkning, mycket mindre en utarbetad politisk filosofi, blev dessa motstridiga åsikter om Amerikas öde aldrig löst. Ernest Lee Tuveson sammanfattar denna mångfald möjliga meningar: "En stor komplex av idéer, politik och handlingar är förstådd under uttrycket" Manifest Destiny ". De är inte, som vi borde förvänta oss, allt förenliga, och de kommer inte heller Från någon källa."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ritter.tea.state.us Manifest Destiny Background” (på engelska). http://ritter.tea.state.tx.us/ssc/teks_and_taas/taas/review/objective1/pdf/manifest_destiny.pdf. Läst 27 februari 2010. [död länk]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Hans Almgren, Börje Bergström (1996), Alla tiders historia B, s. 164-165.