Mannen med filmkameran

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mannen med filmkameran
(Tjelovek s kinoapparatom)
Mannen med filmkameran
En ruta ur filmen.
GenreKonstfilm
RegissörDziga Vertov
ManusDziga Vertov
FotografMichail Kaufman
KlippningJelizaveta Svilova
ProduktionsbolagVUFKU
Premiär
Speltid68 minuter
LandSovjetunionen
SpråkStumfilm
IMDb SFDb Elonet
Filmen i sin helhet (67 minuter).

Mannen med filmkameran (ryska: Человек с киноаппаратом, Tjelovek s kinoapparatom) är en experimentell film från 1929 av Dziga Vertov, som producerades i Sovjetunionen av den ukrainska filmstudion VUFKU. Den hade premiär i Kiev den 8 januari 1929.

Filmens innehåll[redigera | redigera wikitext]

Filmen beskriver stadslivet i Odessa och andra städer i Sovjetunionen, i arbete och fritid och i samspel med det moderna livets maskineri. I den mån man kan tala om en huvudperson i filmen, är det kameramannen i öppningsscenen och det moderna Sovjet som han upptäcker och presenterar i filmen.

Filmen är känd för en rad filmtekniker som Vertov introducerar och utvecklar; dubbelexponeringar, fast motion och slow motion (snabb respektive långsam uppspelning), frusna bildrutor, snabba klipp, tvådelad bild, sneda kameravinklar, extrema närbilder, kameraåkningar, baklänges uppspelning och animationer. Filmens avantgardistiska stil understryker att en filmkamera, och filmmediet, kan göra vad som helst, ta sig var som helst. Allt är möjligt. Detta var naturligtvis även en spegling av Vertovs entusiasm för den unga statsbildningen Sovjetunionen.

Förklaring av Vertov[redigera | redigera wikitext]

I samband med den officiella premiären av Mannen med filmkameran lade Vertov till en förklaring i början av filmen, som löd:

"Filmen Mannen med filmkameran är

ETT EXPERIMENT I DEN CINEMATOGRAFISKA ÖVERFÖRINGEN
av visuella fenomen
UTAN HJÄLP AV TEXTSKYLTAR
(en film utan textskyltar)
UTAN HJÄLP AV MANUS
(en film utan manus)
UTAN HJÄLP AV TEATERN
(en film utan skådespelare, kulisser, etc.)

Detta nya experiment av Kino-Pravda strävar mot skapandet av ett autentiskt internationellt absolut filmspråk– ABSOLUT KINOGRAFI – baserat på en fullständig separation från teaterns och litteraturens språk."

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Man with a Movie Camera, 12 maj 2014.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Dziga Vertov, 19 april 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]