Manute Bol

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Manute Bol, född 16 oktober 1962 i Turalei eller Gogrial, Warrap, Sudan, död 19 juni 2010 i Charlottesville, Virginia, var en sudanesisk basketspelare. Han avled i komplikationer från Stevens–Johnsons syndrom.[1]

Familj[redigera | redigera wikitext]

Bol var son till en Dinkastamhövding, som gav honom namnet "Manute", som betyder "speciell välsignelse". Med sina 231 cm var han den näst längste spelaren någonsin att spela i National Basketball Association efter Gheorghe Mureșan.[2] Bol var dock naturligt lång, till skillnad från Mureșan som led av en hypofyssjukdom. Bol var den första afrikanska spelare som värvades till NBA.

Bols familj var även de ovanligt långa: "Min mamma var 208 cm, min pappa 203 cm och min syster 203 cm", har han sagt. Bol fick 10 barn, varav fyra med sin andra fru, Ajok.[källa behövs] Manute Bols son Bol Bol är en nuvarande aktiv spelare i National Basketball Association. Han spelar som center i laget Denver Nuggets.[3]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Bol spelade för många olika basketlag under sin karriär. Han spelade för två collegelag och fyra NBA-lag. Bol var speciellt duktig på att blocka skott och ansågs under sin tid som en av de absolut bästa. Hans spel ansågs i övrigt inte som något speciellt. Han är den enda spelaren i NBA-historia som blockat fler skott än de sammanlagda poängen han gjort under match.

Bol började spela basket 1978 och spelade i lag i Wau och Khartoum i flera år.

Lag[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Former Bullet Manute Bol dies at 47. Washington Post 19 juni 2010.
  2. ^ Gheorghe Muresan Arkiverad 15 september 2010 hämtat från the Wayback Machine.. NBA.com.
  3. ^ ”Official NBA bio of Bol Bol” (på engelska). NBA.com. http://www.nba.com/players/bol/bol/1629626. Läst 11 september 2020.