Mapudungun

Från Wikipedia
Mapudungun, mapuchedungun
Talas iChile, Argentina
RegionChile: Regionerna de la Araucanía, de Los Lagos, del Biobío och Metropolitana
Argentina: Provinserna Neuquén, Río Negro och Chubut
Antal talareca 440.000
SpråkfamiljMapudungun, mapuchedungun
Språkkoder
ISO 639‐2arn
ISO 639‐3arn

Mapudungun är det språk som talas av mapuchefolket i Chile och Argentina. Det är ett isolerat språk. Det har cirka 440 000 talare, vilka talar språket olika väl. Ordet Mapudungun kan delas upp i två delar, dels i mapu som betyder "jord" och dels i dungun som betyder "språk".

Namn[redigera | redigera wikitext]

Språket har flera namn, däribland mapudungun ("jordens språk"), mapuchedungun ("mapuchefolkets språk") chedungun ("folkets språk"). Dessa är namn som getts av mapuchefolket själva. Namn som getts av kolonisatörer är bland annat araucano och chilidungu, där det senare betyder "Chiles språk".

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera teorier om vilka språk som mapudungun har utvecklats ifrån men debatten fortgår. Det handlar om språkets möjliga kopplingar till de olika språkgrupperna i Syd- och Centralamerika. Idag har språket lånord från chilensk spanska och quechua, likaså har den chilenska spanskan ord från mapudungun.

Dialekter och varianter[redigera | redigera wikitext]

Forskare har urskiljt tre huvudgrupper av dialekter:

  • Picunche (nordfolket)
  • Moluche-Pehuenche (Moluche betyder västfolket)
  • Huilliche eller veliche (sydfolket)

Skrift[redigera | redigera wikitext]

Vad man vet hade inte Mapuchefolket ett skriftspråk när kolonisatörerna anlände, istället försökte spanska missionärer utveckla skriftsystem för att underlätta missionsuppdraget. Det har genom åren funnits ett femtontal alfabet som använts för att skriva ner det talade mapuchespråket. Det som skiljer systemen åt är med vilka tecken eller bokstavskombinationer som de representerar ljud som spanjorerna inte är vana vid. Idag används sju-åtta alfabet där två har större spridning.