Maranhão

Från Wikipedia
Maranhão
Delstat
Flagga
Land Brasilien Brasilien
Region Nordöstra
Huvudstad São Luís
Area 331 937 km²[1]
Rang 8:e
Folkmängd 6 850 884 (1 juli 2014)[1]
Befolkningstäthet 21 invånare/km²
ISO 3166-2 BR-MA
Geonames 3395443
Karta över Brasilien med Maranhão markerat.
Karta över Brasilien med Maranhão markerat.
Karta över Brasilien med Maranhão markerat.

Maranhão (portugisiskt uttal: [maɾɐˈɲɐ̃w] ( lyssna)) är en av Brasiliens delstater och ligger i den nordöstra regionen av landet. Delstaten gränsar till de tre brasilianska staterna Piauí, Tocantins och Pará, samt av Atlanten. Huvudstaden är São Luís. Några andra viktiga städer i Maranhão är Açailândia, Bacabal, Caxias, Codó, Imperatriz, Paço do Lumiar, São José de Ribamar och Timon. Staten har 3,4% av den brasilianska befolkningen och producerar endast 1,3% av landets BNP.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Genom Maranhão rinner flera floder, däribland Tocantins, Gurupi, Parnaíba, Pindaré, Mearim och Itapecuru.

Landskap[redigera | redigera wikitext]

Landskapet är ganska plant och cirka 90% av ytan befinner sig under 300 meter över havet.

Klimat[redigera | redigera wikitext]

Större delen av staten har ett tropiskt klimat med regn endast under årets första månader. Klimatet i västra Maranhão påverkas mer av det ekvatoriala klimatet med höga temperaturer och något mindre nederbördsmängder.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Ända till och med in på 1800-talet var ekonomin i Maranhão en av de bästa i landet men efter Amerikanska inbördeskriget gick en viktig del av bomullsexporten förlorad och ekonomin kollapsade. Inte förrän efter slutet av 1960-talet började Maranhão resa sig igen. Kommunikationerna förbättrades då bland annat järnvägen mellan Parauapebas och São Luís invigdes 1985. Itaquihamnen i São Luís, som är en av de djupaste och mest trafikerade hamnarna i Brasilien, underlättade också för industrierna.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Det finns mer än en hypotes till hur namnet Maranhão uppkom. De mest accepterade teorierna är att namnet antingen gavs av urbefolkningen vid Amazonfloden innan européerna kom eller att det har någonting att göra med floden Marañón i Peru. Ändå finns det andra troliga betydelser till namnet såsom: stor lögn eller elakt skvaller. Namnet skulle också kunna betyda stort hav eller havet som är strömt.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Innehållet på denna sida är helt eller delvis översatt från den portugisiska Wikipedia.