Maria Magdalena Mathsdotter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Magdalena Mathsdotter
Maria Magdalena Mathsdotter (1864)
Född21 mars 1835
Dals socken, Ångermanland, Sverige
Död31 mars 1873 (38 år)
Nätra församling, Ångermanland, Sverige
Yrke/uppdragRenskötare
Känd förSamisk medborgarrättsaktivist
FöräldrarMagdalena Andersdotter och Mats Pålsson
SläktingarSystrarna Segrid Regina, Anna Lisa Sofia och Brita Margaret

Maria Magdalena Mathsdotter född den 21 mars 1835 i Dals socken, Ångermanland (fadern skriven som sprintare på bl. a Fjällfjäll, Vilhelmina församling), död 31 mars 1873 i Nätra församling, var en svensk same som år 1864 väckte en rörelse för grundandet av skolor för samiska barn i Lappland.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Under vintern 1864 reste Maria Magdalena Mathsdotter från vinterbeteslandet vid den ångermanländska kusten på skidor till Gävle och därifrån med postdiligens till Stockholm, där hon begärde och fick audiens hos kungen Karl XV. Hon fick flera möten med honom och även med drottningen Lovisa av Nederländerna och änkedrottningen Josefina av Leuchtenberg. Hennes syfte var inrättandet av internatskolor för samiska barn i Lappland, i stället för att de skulle skickas många mil bort från sina föräldrar för kristendomsundervisning. Hennes begäran bifölls och en förening, den så kallade Femöresföreningen, grundades för att finansiera en friskola i Vilhelmina församling. Även drottning Lovisa grundade en förening för syftet, Femöreföreningen till inrättande av barnhem i Lappland.

Maria Mathsdotters uppträdande i Stockholm 1864 väckte stort uppseende och omnämndes även i Tysklands, Englands, Frankrikes, Hollands och Schweiz’ tidningar, där man också började agitera för insamlingar till dessa skolor. I Frankrike trycktes skriften : "La Laponie et Maria Mathsdotter" som översattes till svenska 1866. Hennes initiativ uppfattades som ett bevis på djup och uppriktig religiös glöd och betraktades som ett föredöme.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

  • Roehrich, Henri. (1866). Lappland och Maria Magdalena Mathsdotter. Stockholm. Libris 655207