Marinus Barletius

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Marin Barleti)
Hoppa till: navigering, sök

Marinus Barletius (italienska: Marino Barlezio; albanska: Marin Barleti) var en albansk historiker, författare, humanist och katolsk präst som var verksam i Italien, född cirka 1450 i staden Shkodër i Albanien, död 1512[1] eller runt 1520[2], förmodligen i Rom i Italien.

Han var i sin hemstad Shkodër när osmanerna belägrade området för andra gången 1478.

Barleti kom till Italien 1479 och påbörjade där studier i historia. Åren 1504-1505 publicerade han i Venedig De obsidione Scodrensi ("Shkodras belägring").

Mellan åren 1506 och 1510 publicerade Barleti i Rom Historia de vita et gestis Scanderbegi Epirotarum principis (Historien om Skanderbegs liv och död, furste av Epirus). Det blev hans mest kända verk, biografin om Skanderbeg, som omgående översattes till flera språk, i stort sett till alla de europeiska språken. Än idag är boken den viktigaste källan för studier om Skanderbeg. Boken etablerade hyllandet av Skanderbeg och spelade en viktig roll i formandet av albanernas nationalistiska medvetande.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elsie
  2. ^ Skafte Jenssen


Camera-photo.svg Flag of Albania.svg Denna biografiska artikel om en person från Albanien behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.


Camera-photo.svg Hw-caesar.png Denna biografiska artikel om en historisk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.