Mas

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Mas (olika betydelser).

Mas, även dalkarl, är en benämning på en man eller pojke från Dalarna. Benämningen uppstod i Stockholm under 1700-talet då många personer, främst från övre Dalarna, befann sig i Stockholm för att arbeta. Namnet Mats var ett vanligt mansnamn, men de dialektala skillnaderna gjorde namnet svårtytt, därför uppfattades det av stockholmarna som om dalfolket hade benämningen mas om sig själva. Benämningen mas blev inte vanlig i själva Dalarna förrän i slutet av 1900-talet då den historiska kopplingen till de ursprungliga benämningarna dalkarl och kulla försvunnit.[1]

Benämningen dalmas är en tautologi eftersom det inte finns masar eller kullor någon annanstans än i Dalarna så blir prefixet ”dal-” meningslöst.

Kulla är den kvinnliga motsvarigheten i dalmålet ord för flicka, medan "keling" (med k-ljud) eller "käring" betyder gift kvinna och "kuna" är någons kvinnliga partner.

Ibland används även uttryck som dalmas och dalkulla vilket ytterligare späder på förvirringen eftersom de genuina dialektala uttrycken blandas med dem från Stockholm.

Enligt ett gammalt småländskt uttryck är ordet "dalkarl" synonymt med en lögn, till exempel i uttrycket "att slå i någon en dalkarl." Uttrycket påstås härröra från Dackefejden, då felaktiga rykten om "sympatiuppror" i Dalarna gav deltagare hopp om att Dackes uppror skulle lyckas.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gabrielsson, Jan. Det sällsamma Dalarna