Maskör

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En maskör är oftast anställd inom teater och film- och TV-industrin. Maskörens uppgift är att genom masker, sminkning, hår och annat hjälpmedel skapa figurer för teaterföreställningar eller TV- och filminspelningar. Det är en mycket viktig del av en produktion eller föreställning, eftersom maskörens arbete bidrar till berättelsen och ger stöd till och formar rollfigurerna.

En maskörs arbete kan innebära att denne, inför en föreställning eller inspelning, går igenom manus och är med på repetitioner. Hen är också med och planerar rollfigurernas karaktär i samråd med regissören, scenografen, kostymdesignern och skådespelarna. Sedan är det maskörens uppgift att lägga förslag på masker, hår och sminkning för rollfigurerna. Under en föreställning eller produktion är det maskörens uppgift att sköta sminkning, omsminkning och perukbyten.

Masköryrket innebär både konstnärligt och hantverksmässigt arbete. För att kunna utforma en maskering för en rollfigur krävs att maskören exempelvis har teoretiska kunskaper i historia samt om samhället och sin publik. Maskören måste också vara yrkesmässigt skicklig inom många hantverkstekniker. Att tillverka peruker, masker och smink är vanliga arbetsuppgifter. Maskören kan också klippa, färga och permanenta hår och göra håruppsättningar vid behov.

Maskörer som arbetar inom TV samarbetar ofta med sminköser/make up-artister, bildingenjörer och ljussättare. I små produktioner är det vanligt att en maskör även arbetar som sminkör. I större produktioner agerar en maskör ofta som arbetsledare för sminkörer.

Som maskör kan man vara fast anställd men det är också vanligt att arbeta som frilans. Arbetstiderna är ofta oregelbundna, eftersom man inom teatern, film- och TV-industrin ofta jobbar kvällar och helger.