Massawa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hamnen i Massawa
Lägeskarta.

Massawa, Mitsiwa eller Massaua är Eritreas viktigaste hamnstad. Staden har 39 100 invånare (2004)[1] och ligger innanför Dahlak-arkipelagen, ungefär i mitten av landets kust mot Röda havet, och 120 km nordväst (landvägen) från huvudstaden Asmara på höglandsplatån. Järnvägsförbindelse finns med Asmara.[1]

Industrier i staden är bland annat cement- och livsmedelsindustri samt saltutvinning.[1] Härifrån exporteras hudar, kaffe, m.m.[1] Massawa är en av jordens varmaste platser, med en fuktig hetta och 30 °C i årsmedeltemperatur.[1] Dagstemperaturen kan under sommarmånaderna nå och passera 50 grader.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Massawa grundades under 800-talet som en handelsplats mellan umayyaderna och Aksum-riket i inlandet. Staden har en av Eritreas och världens äldsta moskéer. Under större delen av sin existens har Massawa varit under islamiskt styre, först som en del av sultanatet i Hirgigo och efter 1577 som en hamnstad under Osmanska riket.

Massawa ockuperades av italienarna mellan 1885 och 1941,[1] och var den italienska kolonin Eritreas huvudstad fram till 1900,[1] då italienarna flyttade den till Asmara i höglandet där klimatet ansågs behagligare.

Eritreas befrielsekämpar frigjorde staden från etiopisk ockupation 1990 i en strid som orsakade omfattande förödelse i staden. Efter att ha blivit utjagade svarade det etiopiska flygvapnet med att flygbomba staden oavbrutet under sex dagar i februari 1990, vilket innebar att nästan alla byggnader raserades. Sedan Eritreas självständighet 1993 har hamnen och staden i stort återuppbyggts. Den är sedan självständigheten en frihamn för Eritrea.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f g h] ”Massawa”. Store norske leksikon. http://snl.no/Massawa. Läst 22 oktober 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]