Hoppa till innehållet

Mats Rondin

Från Wikipedia
Mats Rondin
FödelsenamnMats Anders Rondin
Född21 september 1960 i Farsta, Stockholm, Sverige
Död11 oktober 2014 (54 år)
DödsortSundsvall
GenreKlassisk musik
RollCellist, dirigent
InstrumentCello
År som aktiv19762014
SkivbolagBIS, Naxos
Utmärkelser

Mats Anders Rondin, född 21 september 1960 i Farsta i Stockholm[1], död 11 oktober 2014 i Sundsvall[2], var en svensk cellist och dirigent.

Rondin studerade för Gunnar Norrby vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och för Erling Bløndal Bengtsson och Frans Helmerson vid Sveriges Radios Musikskola i Edsberg. Han avlade diplomexamen 1981 och studerade vidare för William Pleeth i London. Han tog även lektioner för Ralph Kirshbaum och Mstislav Rostropovitj.

Mats Rondin framträdde som solist med alla svenska symfoniorkestrar, men också med ledande orkestrar i Danmark, Frankrike, Tyskland, Tjeckoslovakien, Norge, Island, Italien och Nederländerna. Som kammarmusiker konserterade han i olika konstellationer i Sverige, Tyskland, Belgien, Sovjet, Norge, Danmark, Polen, Finland, Tjeckoslovakien och Nederländerna. Han framträdde även vid ett flertal tillfällen i radio och TV, bland annat vid den direktsända TV-konsert som invigde det nya konserthuset i Malmö. 1982–1985 var han solocellist i Malmö Symfoniorkester och 1985–1996 i Sveriges Radios symfoniorkester. Från 2005 var han professor i cellospel vid Musikhögskolan i Malmö.[3] Rondin är begravd på Huaröds kyrkogård.[4]

Priser och utmärkelser

[redigera | redigera wikitext]

Diskografi (urval)

[redigera | redigera wikitext]

Som dirigent

[redigera | redigera wikitext]