Mattias Söderhielm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mattias Erik Gunnar Söderhielm, född 27 maj 1971 i Hedvig Eleonora församling, Stockholm,[1] är en svensk entreprenör.

Söderhielm är civilingenjör i teknisk fysik från KTH. Efter att ha avslutat sitt examensarbete vid The Institute for the Future i Silicon Valley var han en av tre som 1994 startade Telias webbportal Passagen. Därefter var han som storägare delaktig i uppbyggnaden av Internetkonsultföretaget Framtidsfabriken (senare Framfab), där han satt i ledningen från 1997 till 2001. Han var också delaktig i grundandet av Bredbandsbolaget 1999 och en av de ursprungliga storägarna. Från 2003 till 2012 var han partner i bolaget bakom Internetspelen Hattrick och Popmundo och är sedan återköpet från Zattikka 2013 återigen ägare till Hattrick[2]. 2013 grundade han Citytåg, ett bolag som planerade erbjuda persontrafik mellan Stockholm och Göteborg[3]. 2014 sålde han bolaget till Skandinaviska Jernbanor innan trafiken startat[4].

Han var en av grundarna av nätverket Borgerligt ja till trängselavgifter[5], som samlade borgerliga politiker som ville se ett ja i folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm 2006. 2008 grundade han politikernätverket Borgerligt nej till FRA-lagen[6], som bidrog till att FRA-lagen gjordes mindre integritetskränkande.

Han har också producerat opera: Kurfursten och Koppen. Han var producent för och skådespelare i Stephen Sondheims musikal Assassins, som hade professionell Skandinavienpremiär på Södra Teatern i Stockholm den 8 januari 2013.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Söderhielm, Mattias Erik Gunnar
  2. ^ ”Mattias linked in”. https://www.linkedin.com/in/soderhielm. Läst 23 februari 2015. 
  3. ^ http://www.dn.se/ekonomi/sparen-racker-inte-till-nar-sj-far-konkurrens/
  4. ^ http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/sj-utmanare-saljer-verksamheten_3359820.svd
  5. ^ http://www.dn.se/debatt/ett-ja-till-trangselavgifterna-baddar-for-borgerlig-valseger/
  6. ^ http://www.dn.se/debatt/vi-bildar-borgerlig-grupp-for-att-stoppa-fra-lagen/