Mattiwilda Dobbs

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mattiwilda Dobbs, 1957

Mattiwilda Dobbs, född den 11 juli 1925 i Atlanta, Georgia, är en afro-amerikansk koloratursopran och en av de första svarta sångarna som nått en stor internationell operakarriär. Hon är beundrad för sin raffinerade röstteknik och livliga tolkningar.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Dobbs var dotter till ett par av de ledande personerna i det afro-amerikanska samhället i Atlanta. Hon började spela piano vid sju års ålder och sjöng i kyrkokören. Hon började sin sångutbildning vid Spelman College och fortsatte sedan med den tyska sopranen Lotte Leonard i New York och därefter på ett stipendium, som gjorde det möjligt för henne att fullfölja sina studier i Europa.

Efter att vunnit en internationell musiktävling i Genève i Schwiez 1951, gjorde Dobbs 1952 sin professionella operadebut vid Holland Festival som näktergalen i Stravinskijs Le Rossignol.

Dobbs har därefter framträtt på de stora festivalerna och operahus över hela Europa, bl.a. La Scala i Milano och Covent Garden i London. I Sverige framträdde hon första gången 1952 och engagerades 1961 vid Staatsoper i Hamburg.

Sin amerikanska debut gjorde Dobbs med Little Orchestra Society i New York City 1954. Två år senare debuterade hon på Metropolitanoperan som Gilda i Verdis Rigoletto. Även om Marian Anderson uppträtt tidigare på denna scen, var hon den första svarta sångaren som fick ett långsiktigt avtal med Metropolitan.

Dobbs lämnade scenen 1974 och började undervisa vid University of Texas, där hon var första afro-amerikan på fakulteten. Hon fortsatte sin lärarkarriär som professor i sång vid Howard University i Washington D.C. innan hon vid sin pensionering flyttade till Arlington, Virginia, där hon nu bor.

Dobbs bodde kortvarigt i Spanien med sin förste make, som gick bort 1954. I slutet av 1957 gifte hon sig med den svenske tidningsmannen och PR-chefen Bengt Janzon, som gick bort 1997.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia