Täckvävarspindlar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Mattvävarspindlar)
Hoppa till: navigering, sök
Täckvävarspindlar
Linyphia.hortensis.female.jpg
Hona av arten Linyphia hortensis.
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Palpkäkar
Chelicerata
Klass Spindeldjur
Arachnida
Ordning Spindlar
Araneae
Familj Täckvävarspindlar
Linyphiidae
Vetenskapligt namn
§ Linyphiidae
Auktor Blackwall, 1859
Utbredning
Utbredningsområde i grönt
Utbredningsområde i grönt
Synonymer
  • Mattvävarspindlar (föråldrat)
Hitta fler artiklar om djur med

Täckvävarspindlar (Linyphiidae) är en stor familj av spindlar som innehåller över 4 300 beskrivna arter världen över. Mattvävarspindlar är ett annat namn som har använts om familjen, men det trivialnamnet används numera för underfamiljen Linyphiinae (som även kallats taknätspindlar) vilken ingår i familjen. Andra underfamiljer är Erigoninae (dvärgspindlar), Dubiaraneinae, Leptyphantinae, Micronetinae och Mynogleninae.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Täckvävarspindlar är mycket variabla i utseende och teckning, men de flesta arter är mycket små, med en kroppslängd på omkring 1,5 till 3 millimeter.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Familjen är en av de största spindelfamiljerna och förekommer över stora delar av världen.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Täckvävarspindlar spinner karakteristiskt horisontella, närmast mattliknande eller baldakinliknande nät i gräset på ängar, eller i ört- och buskskiktet i skogar. Ovanför detta tätare vävda skikt finns en glesare konstruktion av trådar. När en insekt flyger emot dessa faller den ner i nätet och spindeln, som oftast väntar under eller i utkanten av nätet, rusar då fram för att fånga den.

De unga spindlarna kan förflytta sig långa sträckor genom att spinna så kallade flygtrådar. Denna består av en enda mycket lång silkestråd och det behövs bara lite vind för att spindeln skall bäras upp i luften. På så sätt kan de unga spindlarna sprida sig till nya platser. Detta kallas för ballongflykt. Ibland kan även fullvuxna spindlar förflytta sig på detta sätt, särskilt hanar som söker efter honor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Sandhall, Åke & Almquist, Sven (1980) Spindlar och deras släktingar: naturguide i färg om spindeldjurens utseende, utveckling, levnadssätt och beteende, Interpublishing AB, ISBN 91-534-0580-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]