Maud Mangold

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maud Mangold på Bokmässan 2009

Maud Mangold, född 1954, är en svensk författare och översättare av barn- och ungdomsböcker. Hon växte upp i Södermanland men bor numera i Mölndal. Hon tilldelades 2009 Svensk Biblioteksförenings Nils Holgersson-plakett för boken Pärlor till pappa.[1] Maud Mangold har disputerat i ämnet psykologi 1991 med avhandlingen Adaptation to acquired hearing loss : the handicap experience and its determinants. I sitt vetenskapliga arbete använder hon sig av namnet Maud Eriksson-Mangold. I sin forskning har hon främst berört frågor om anpassning och hörselskador.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Nils Holgersson-plaketten 2009 för Pärlor till pappa. Juryns motivering: ”I Pärlor till pappa har Maud Mangold i samarbete med illustratören Sassa Buregren skapat en berättelse som har det underliggande temat ”en förälder som sitter i fängelse”. Hon behandlar ett svårt ämne som stämmer till eftertanke med sparsmakade reflektioner utifrån en individ i underläge. Barnet uttrycker hopp och förtvivlan i sina försök att nå pappan som försvunnit. När pärlorna symboliskt träs till ett halsband och resan används som motiv, där mörkret föregår ljuset, skapas ett sagoskimmer som pekar på ett möjligt lyckligt slut. Skuldfrågan bleknar bort i skuggan av varma kramar under det korta mötet. Pärlor till Pappa är en riktig pärla i sig”.[2]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Bokserien Landet innanför[redigera | redigera wikitext]

Senare böcker[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 september 2007. https://web.archive.org/web/20070927013438/http://www.biblioteksforeningen.org/utmark/holgersson/. Läst 12 oktober 2009. 
  2. ^ Biblioteksföreningen (20110722). ”Biblioteksföreningen”. Pressmeddelande.  Arkiverad från originalet den 2011-06-07.