Max Romeo

Från Wikipedia
Max Romeo
Max Romeo (2013)
FödelsenamnMaxwell Livingston Smith
Pseudonym(er)Adulfus Dulfile, Maxie Smith, The Son of Selassie
Född22 november 1947 (76 år)
St D'Acre, St James, Jamaica
BakgrundJamaica Jamaica
GenrerReggae, roots reggae
RollSångare, låtskrivare
År som aktiv1965 – idag
SkivbolagTrojan Records, Island Records
Relaterade artisterThe Upsetters
WebbplatsMyspace

Max Romeo, född som Maxwell Livingston Smith den 22 november 1947 i St D'Acre, Jamaica, är en jamaicansk sångare och låtskrivare som tillhör första generationens reggaeartister. Till hans mest kända låtar hör "War Ina Babylon", "Wet Dream", "I Chase the Devil" och "One Step Forward". Hans samarbete med musikproducenten Lee "Scratch" Perry resulterade i ett antal reggaeklassiker åren 1968 – 1980. Trots att Max Romeo är över 70 så är han fortfarande aktiv som artist och turnerar ännu runt i världen.

Max Romeo inledde sin karriär som musiker i mitten av 1960-talet i vokalistgruppen The Emotions, där även Kenneth Knight och Lloyd Shakespeare ingick. År 1968 debuterade Max Romeo som soloartist. Som många jamaicanska reggaeartister efter honom hade han först en karriär där han inriktade sig på lättsmälta låtar med tvetydiga eller oanständiga texter, där "Wet Dream" var den största hiten, för att några år senare komma ut som rastafari och växla över till religiösa samhällskritiska texter.

I mitten av 1970-talet hade han framgångar med album som Revelation Time (1975) och War Ina Babylon (1976). Romeo spelade in sin musik hos den innovativa musikproducenten Lee "Scratch" Perry i studion The Black Ark i Kingston. Där hade artister som The Wailers (Marley, Tosh, Bunny Wailer), Junior Murvin och The Congos spelat in album, lockade av Perrys experimenterande för att utveckla den nya musikstil som kallades reggae. Studion brändes dock ner i slutet av 1970-talet.

The Upsetters var namnet på den konstellation av reggaeartister som kompade Max Romeo. De var musiker avlönade av Perry för att fungera som ett studioband som kunde experimentera sig fram till den musik som passade till de melodier som Max Romeo och andra talangfulla sångare kom till studion för att sjunga. The Upsetters bestod av gitarristen Alva Lewis, organisten Glen Adams, samt bröderna Aston "Family Man" Barrett (basist) och Carlton Barrett på trummor.

Diskografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum
Samlingsalbum

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]