Mbaqanga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mbaqanga är en musikstil som uppstod i svarta förstäder (townships) i 1960-talets Sydafrika, inspirerad av marabi och kwela, jazz och swing och folkdanser som indlamu.

1964 bildade Rupert Bopape det svarta grammofonbolaget Mavuthela Music Company. Han satte också ihop ett eget husband för bolaget, Mavuthela house band - senare känt under namnet Makgona Tsohle Band, bestående av Marks Mankwane, Joseph Makwela, Vivian Ngubane, Lucky Monama och West Nkosi. Denna grupp gjorde mbaqangan känd för en bredare publik.

Bopape värvade också en rad kvinnliga sångare till bolaget och lät dem sjunga ihop i en räcka olika konstellationer, ackompanjerade av Makgona Tsohle Band. Tillsammans med Simon 'Mahlathini' Nkabinde turnerade man runt som Mahlathini and the Mahotella Queens och uppnådde stor popularitet runt om i landet. Miriam Makeba bidrog till att göra musikstilen internationellt känd.

Mot slutet av 1970-talet avtog mbaqangan i popularitet, sedan soulen och discon gjort stora landvinningar bland Sydafrikas svarta. I mitten av 1980-talet upplevde musikstilen dock en renässans i samband med att Paul Simon gästade Sydafrika och producerade albumet Graceland tillsammans med flera kända mbaqangamusiker. Makgona Tsohle Band gjorde en bejublad comeback ihop med Mahlathini och delar av de ursprungliga Mahotella Queens. En av deras stora hits var låten "Mbaqanga".

Band som Juluka nådde samtidigt en ny mbaqangapublik.

Källa[redigera | redigera wikitext]

Engelska Wikipedia