MediaWiki-diskussion:Blockedtext

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Variabler i blockeringsmeddelanden
$1 Länk till blockerande administratörs användarsida
$2 Anledning till blockering angiven av administratör
$3 IP-adress till blockerad användare
$4 Blockerande administratörs användarnamn
$5 Blockeringens id-nummer
$6 Tidsstämpel för blockeringens utgång
$7 Användarblockeringen tillämpades på
$8 Tidsstämpel för blockeringens påbörjan

Hur kontakta den blockerande adminstratören?[redigera wikitext]

Om mitt användarkonto blir avstängt/blockerat - hur ska jag då kunna kontakta den administratör som utfärdat blockeringen? Den som använder Wikipedia anonymt, inte inloggat, och den IP-adessen blir blockerad kan registrera sig och därefter skicka Wiki-mail. Vi gjorde en liten test, och det funkade - vet dock inte om det funkar likadant efter installation av mediawiki 1.5. Jag måste säga att jag inte vet om man vill uppmana anonyma användare som gör sådana redigeringar att deras IP-adress blir blockerad, att registrera sig... eller det kanske man vill? Blir de lättare att hålla ordning på då?

Nedan följer den engelska versionen av meddelandet, som i min smak är väl långt. Vill vi att folk ska använda maillistan för att klaga på att de blivit blockerade, så som det gör på engelska WP? Se nedan. (Länkarna funkar inte, då texten är anpassad til engelska WP.) /Habj 3 juli 2005 kl.14.17 (CEST)

Engelska WP:s text[redigera wikitext]

You have attempted to edit a page, either by clicking the "edit this page" tab or by following a red link.

Your user name or IP address has been blocked by $1.

The reason given is this:
$2

You can email $4 or one of the other administrators to discuss the block. If you believe that our blocking policy was violated, you may discuss the block publicly on the WikiEN-l mailing list. Note that you may not use the "email this user" feature unless you have a Wikipedia account and a valid email address registered in your user preferences.

Your IP address is $3. Please include this address in any queries you make.

If you would like to know when the block will expire, please see the block list.

If you need to see the wiki text of an article, you may wish to use the Export pages feature.

Innocent?[redigera wikitext]

Sometimes IP ranges or shared proxies are blocked from editing Wikipedia. This means that lots of innocent people can't edit. If this is the case, it should be explained in the reason given above.

Also, some individual dynamic IP addresses may be blocked, usually for a 24 hour period. Occasionally, users with dynamic IPs will be blocked accidentally, due to that fact that their present IP was previously used by a blocked user.

We apologise for any inconvenience this may cause. If this problem affects you repeatedly, and you would like to help us resolve this issue, you will need to contact a Wikipedia administrator and your internet service provider (ISP). The administrator should be able to obtain the time, date, and IP address used for the inappropriate behaviour in question, and describe what the problem was. You can then pass this information on to your ISP, explaining that you are unable to edit Wikipedia due to the inappropriate actions of another person using this ISP, and ask them to remedy the problem.

Just reading?[redigera wikitext]

You are not blocked from reading pages, only from editing them. If you were only intending to read a page and are seeing this message, you probably followed a red link. These are links to pages that do not exist, so they take users to an editing screen. You should have no problem if you follow only blue links.

Förslag[redigera wikitext]

Ett förslag med mail-länk. Men sen beror det, som nämnts, på om vi vill uppmärksamma avstngda användare på att de kan skapa nya konton. \Mike 15 juli 2005 kl.19.06 (CEST)

Du har försökt redigera en sida på Wikipedia, antingen genom att klicka på en röd länk, eller genom att klicka på "redigera denna sida". Detta kan du för ögonblicket inte göra, då ditt användarnamn eller din IP-adress har blivit spärrat av $1, med motiveringen:
$2

Om du vill diskutera din avstängning, ta kontakt med $1. Om du är registrerad användare, eller registrerar en användare nu, och har angivit en korrekt emailadress, kan du maila $1 eller någon av de andra administratörerna.

En liten omformulering (innehållet i princip intakt). /Habj 15 juli 2005 kl.21.55 (CEST)

Du har försökt redigera en sida på Wikipedia, men för närvarande kan du inte redigera sidor. Ditt användarnamn eller din IP-adress har blivit spärrat av $1 med motiveringen: $2 Om du vill diskutera din avstängning, måste du vara registrerad användare och inloggad samt ha uppgivit din emailadress i dina inställningar. Du kan välja mellan att maila $1 och att kontakta någon annan av administratörerna. Om du inte har ett användarkonto, kan du registrera ett för att kunna skicka wiki-mail.

Om någon blir felaktigt blockerad[redigera wikitext]

Om någon skulle bli felaktigt blockerad, eller bara inte förstår varför och hur det fungerar - vart ska personen kunna vända sig för att klaga, eller bara beskriva vad som hänt och få något slags respons? Jag pratar inte om rena troll nu; jag pratar om den gråzon som jag tror att alla administratörer sätter sin fot i åtminstone en eller två gånger.

I dagsläget får den blockerade ett meddelande som lyder Ditt användarnamn eller IP-adress har blivit spärrat av X, med motiveringen: YZÅ Om du vill diskutera din avstängning, ta kontakt med X eller någon av de andra administratörerna. Texten ligger på sidan MediaWiki:Blockedtext. Denna uppmaning fungerar, så vitt jag förstår, för användare som fått sitt konto avstängt; de kan fortfarande skicka wiki-mail. Anonyma användare måste först skaffa sig ett konto för att kunna skicka wiki-mail. Kanske meddelandet borde kompletteras med en upplysning om detta. Finns det argument mot?

Om man pratar med den administratör som stängde av en och man fortfarande tycker att den personen är ute och cyklar ordentligt, vad gör man då? Vi vill ju gärna tro att alla administratörer kommer att handla "rätt" men det är fullt möjliglt att delar av admin-kollektivet kan komma att glida iväg till att utfärda blockeringar på ett tveksamt och godtyckligt sätt. IMO är det bra att ha lite kontrollinstanser, både för enskilda administratörer och för administratörskollektivet som helhet. Ett sätt är att hänvisa den som vill "överklaga" sin blockering, till maillistan. Där kan flera personer komma med input och bedöma vad som hänt, och personen kan tillåtas diskutera saken medan h*n fortfarande är avstängd.

På engelska Wikipedia har man det systemet att man hänvisar klagomål till maillistan. Helt klart dräller det in en del troll som tar chansen att trolla vidare på wikien-l; de blir småningom utslängda. Ett sådant system kräver nog att listskötaren tar på sig rollen att avgöra vad som är rena troll, och sparka ut dem. De som inte vill bli bedömda som troll, får då akta sig för att bete sig som ett. Systemet ger i alla fall dem som seriöst menar sig ha blivit felaktigt bedömda, och är beredda att berätta sin version styrkt av länkar och diffar (jämförelser ur versionshistoriken) en chans. /Habj 7 juli 2005 kl.15.14 (CEST)

Det är bra att detta vädras. Jag vill passa på att ta upp ett detlajproblem här. Om jag blockerar en användare, och någon under blockeringstiden loggar in från samma IP-nummer, kommer denna nya person att bli tillfälligt blockerad. Detta för att inte den blockerade ska skaff sig ett nytt konto direkt. Men om det nu är en annan användare, t ex på ett större nätverk, då är meddelandet inte tillräckligt förklarande. /RaSten 10 juli 2005 kl.12.07 (CEST)
Jag tror att det är den här texten du menar: MediaWiki:Autoblocker. Förslag på alternativ utformning? Engelska WP:s motsvarighet ser ut så här en:MediaWiki:Autoblocker. /Habj 13 juli 2005 kl.20.48 (CEST)
Om inga fler röster hörs, ändrar jag meddelandet till att upplysa om att den som sitter på en IP-adress som blivit blockerad kan registrera sig för att kunna skicka wiki-mail. Det hjälper inte den som var registrerad och blev blockad, dock. Engelska WP har i blockeringsmeddelande stoppat in en direktlänk till den emailadress, som tillhör den administratör som blockerade kontot/IP:adressen. Jag vet inte jag, alla administratörer har ju inte emailadress registrerad och dessutom borde ett legitimt klagomål helst kunna riktas någon annanstans än till just den som blockat. / Habj 14 juli 2005 kl.10.00 (CEST)
Kanske lägga in en länk till wikipedia:administratörer, och på den sidan lägga till länkar till wiki-mail till administratörerna? (Anser f.ö. att man som admin alltid bör kunna kontaktas via mail) \Mike 15 juli 2005 kl.01.39 (CEST)
Det konstiga är att jag fått wikimail från en person jag blockerat, och jag vet inte hur. Men jag vill inte att epostadresserna ligger öppet på en WP-sida. Då är det bättre att oinloggde (som ju inte kan skicka wikimail) kan få skriva på en klagomålssida, som alla admins kan läsa? /RaSten 15 juli 2005 kl.13.21 (CEST)
Någon som testat huruvida blockerade användare (respektive personer med blockerade IP-nummer) kan skicka wikimail eller inte? Jag har sett administratörer på andra projekt lägga upp wikimaillänken på sin användarsida med en uppmaning om att den enbart ska användas av blockerade användare som har klagomål... \Mike 15 juli 2005 kl.15.17 (CEST)
Jepp, det har vi testat. Man kan skicka wikimail fast man är blockad. Så länge man inte upplyser om detta, torde dock de flesta aldrig testa utan bara ta för givet att det inte går... Att lägga in en upplysning om att det går att skicka wiki-mail fast man är blockerad, och att den som inte är registrerad kan registrera sig för att kunna göra detta, + en länk till listan över administratörer borde funka bra. / Habj 15 juli 2005 kl.18.20 (CEST)
Efter Mikes och mina gemensamma ansträngningar föreligger nu följande förslag på meddelande till de som fått sina konton resp. IP-adresser spärrade. /Habj 15 juli 2005 kl.22.02 (CEST)

Du har försökt redigera en sida på Wikipedia, men för närvarande kan du inte redigera sidor. Ditt användarnamn eller din IP-adress har blivit spärrat av X med motiveringen: ABCDEF Om du vill diskutera din avstängning, måste du vara registrerad användare och inloggad samt ha uppgivit din emailadress i dina inställningar. Du kan välja mellan att maila X och att kontakta någon annan av administratörerna. Om du inte har ett användarkonto, kan du registrera ett för att kunna skicka wiki-mail.

Jag gillar inte "maila". Jag skulle vilja ha "e-posta" som är det ord som Datatermgruppen rekommenderar. Möjligen "skicka e-post till". Jag kan berätta att min erfarenhet som utblockad från jobbets nätverk att jag då provade wikimail (usch) utan resultat. Men det kanske berodde på att ifrågavarande admin hade stängt av e-postfunktionen. /RaSten 16 juli 2005 kl.08.55 (CEST)

Allmänna IP:n[redigera wikitext]

Jag lade till ett stycke om allmänna IP:n som blockerats (se även diskussionen på Bybrunnen), så att de som känner sig felaktigt blockerade bättre upplyses om att det (oftast) går att registrera sig och därmed redigera (hoppas att det nu inte blir en storm av inloggade klottrare p.g.a. denna uppmaning...). Formulera gärna om (eller föreslå det här)! /Fenix 23 oktober 2006 kl. 17.38 (CEST)

Blockeringstid[redigera wikitext]

Finns det något sätt att få med information om när blockeringen upphör? /NH 11 september 2007 kl. 00.08 (CEST)

Det fanns tydligen. Nu visas iofs. "oändlig" vid oändlig blockering och en datum-/tidsangivelse vid en begränsad blockering, vilket gör det lits svårt att få ihop språket. /NH 11 september 2007 kl. 16.21 (CEST)

Ändring[redigera wikitext]

När nu blockerade användare kan redigera sina diskussionssidor får vi ändra texten. Här är ett förslag.


Du har försökt redigera en sida på Wikipedia, men för närvarande kan du inte redigera sidor. Ditt användarnamn eller ditt IP-nummer har blivit spärrat av administratören $1 med motiveringen: $2. Blockeringens varaktighet: $6.

Om du skriver oinloggad ifrån ett allmänt IP (offentliga datorer) kan det vara så att någon annan användare av samma IP orsakat skadegörelse på Wikipedia varpå IP-numret blockerats; om detta är fallet rekommenderas registrering av ett användarnamn (processen är enkel) som skiljs från det blockerade IP:t. Ytterligare information om anledningen till blockeringen kan finnas på din diskussionssida.

Om du anser att blockeringen bör tas bort för att den är felaktig eller för att den drabbar andra användare, lägg till texten {{avblockering}}din diskussionssida. Ge också en motivering till varför blockeringen bör tas bort.


/NH 20 december 2007 kl. 15.43 (CET)