Media Markt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Media Markt
Media Markt vid Högsbo 421 i Göteborg.
Typ Aktiebolag
Huvudkontor München, Tyskland
Nyckelpersoner Leopold Stiefel grundare,
Walter Gunz grundare Erich Kellerhals grundare Helga Kellerhals grundare
Bransch Detaljhandel
Produkter 45.000
Historia
Grundat 1979
Ekonomi
Omsättning 5,9 miljarder euro år 2010
Struktur
Ägare Metro AG
Övrigt
Slogan "Ich bin doch nicht blöd" (ung. "Jag är ju inte dum")
Webbplats Mediamarkt.com Mediamarkt Sverige

Media-Saturn-Holding är en tysk hemelektronikkedja som med varumärket Media Markt har fler än 800 butiker i 15 länder: Tyskland, Österrike, Schweiz, Ungern, Polen, Spanien, Portugal, Nederländerna, Italien, Belgien, Frankrike, Grekland, Sverige, Ryssland, Turkiet och Kina. I Italien heter dock kedjan Media World ( i övrigt samma grafiska profil). Företaget är det största i Europa i sin bransch.[källa behövs] Dessutom finns mer än 200 butiker under varumärket Saturn som också säljer hemelektronik.

Media Markt ingår i den tyska handelskoncernen Metro AG och styrs genom Media-Saturn-Holding där även Saturn ingår. Strategin är att genom personlig service och stora volymer hålla priserna nere och att ha ett stort utbud av hemelektronik. Media Markt har startat och planerar att starta butiker i Sverige och blir därmed en konkurrent till bl.a. Elgiganten, Netonnet och Siba. Företagets slogan "Ich bin doch nicht blöd" (ung. "Jag är ju inte dum") används i de länder man är verksam i och har blivit ett begrepp. I Sverige används en modifierad slogan med liknande betydelse: "Allt annat känns puckat", som dock används mer sällan 2011, då en annan slogan "Allt annat känns mindre bra" också använts.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Media Markt grundades i München år 1979 av de fyra företagarna Leopold Stiefel, Walter Gunz, Erich Kellerhals och Helga Kellerhals. Företagsidén var att skapa en motpart till traditionella elektronikhandlare och postorderförsäljning. Den 29 november 1979 öppnades den första Media Markt vid Euro-Industriepark i München. Fram till år 1985 öppnades ytterligare nio butiker och i samband med detta lanserade man sin slogan.

År 1988 övertog Kaufhof-gruppen majoriteten i holding-bolaget och år 1989 började Media Markt expandera i utlandet: Frankrike, Österrike och Schweiz. År 2010 hade Media Markt mer än 600 butiker i 16 länder. 237 av dessa fanns i Tyskland. Företagets huvudkontor och lagercentral finns i Ingolstadt. Europas största Media Markt finns sedan hösten 2007 i det nyöppnade köpcentret Alexa i Berlin.

I Sverige[redigera | redigera wikitext]

En Media Markt-butik i Gdańsk.
En Media Markt-butik i Weiterstadt.
En Media Markt-butik i Svågertorp i Malmö.
Interiör i Media Markts butik i Uppsala.

Media Markt har sitt svenska huvudkontor i Stocksund.

I september 2006 öppnades den första Media Markt-butiken i Sverige, i Stockholm. Sverige blev det trettonde landet som Media Markt etablerat sig i. I november 2012 lanserade Media Markt sin internetbutik.

Den 21 oktober 2013 stängdes Media Markts butik i Malmö (Stora Bernstorp), som öppnades i 25 september 2008, och de femtio anställda varslades om uppsägning. Det har spekulerats kring om fler butiker i framtiden kan behöva stänga igen portarna då många butiker gått i förlust sedan etableringen, och vissa har en negativ kapitaltäckning på flera hundra miljoner kronor.[1] Media Markt stängde i september 2014 en butik i Södertälje. Den öppnades 12 november 2012.[2] Media markt har beslutat att flytta ifrån sverige 2017.

Butiker[redigera | redigera wikitext]

Media Markt har idag 27 butiker i Sverige.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/stenhart-lage-for-mediamarkt_8645276.svd
  2. ^ [a b] http://it24.idg.se/2.2275/1.582821/media-markt-lagger-ner-i-sodertalje

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]