Media Markt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Media Markt
Media Markt vid Högsbo 421 i Göteborg.
TypAktiebolag
HuvudkontorIngolstadt, Tyskland
NyckelpersonerLeopold Stiefel grundare,
Walter Gunz grundare Erich Kellerhals grundare Helga Kellerhals grundare
BranschDetaljhandel
Produkter45.000
Historia
Grundat1979
Ekonomi
Omsättning5,9 miljarder euro år 2010
Struktur
ÄgareMetro AG
Övrigt
Slogan"Ich bin doch nicht blöd" (ung. "Jag är ju inte dum")
WebbplatsMediamarkt.com Mediamarkt Sverige

Media-Saturn-Holding är en tysk hemelektronikkedja som med varumärket Media Markt har fler än 800 butiker i 15 länder. Dessutom finns mer än 200 butiker under varumärket Saturn som också säljer hemelektronik.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Media Markt ingår i den tyska handelskoncernen Metro AG och styrs genom Media-Saturn-Holding där även Saturn ingår. Strategin är att genom personlig service och stora volymer hålla priserna nere och att ha ett stort utbud av hemelektronik. Media Markt har butiker i Sverige och är en konkurrent till bl.a. Elgiganten och Netonnet.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Media Markt grundades i München år 1979 av de fyra företagarna Leopold Stiefel, Walter Gunz, Erich Kellerhals och Helga Kellerhals. Företagsidén var att skapa en motpart till traditionella elektronikhandlare och postorderförsäljning. Den 29 november 1979 öppnades den första Media Markt vid Euro-Industriepark i München. Fram till år 1985 öppnades ytterligare nio butiker och i samband med detta lanserade man sin slogan.

År 1988 övertog Kaufhof-gruppen majoriteten i holding-bolaget och år 1989 började Media Markt expandera i utlandet: Frankrike, Österrike och Schweiz. År 2010 hade Media Markt mer än 600 butiker i 16 länder. 237 av dessa fanns i Tyskland. Företagets huvudkontor och lagercentral finns i Ingolstadt. Europas största Media Markt finns sedan hösten 2007 i det nyöppnade köpcentret Alexa i Berlin.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Media Markt har sitt svenska huvudkontor (Media-Saturn Holding Sweden AB) i Stocksund. I september 2006 öppnades det första Media Markt-varuhuset i Sverige, i Stockholm. Sverige blev det trettonde landet som Media Markt etablerat sig i. I november 2012 lanserade Media Markt sin internetbutik.

Den 21 oktober 2013 stängdes Media Markts varuhus i Malmö (Stora Bernstorp), som öppnades i 25 september 2008, och de femtio anställda varslades om uppsägning. Det har spekulerats kring om fler varuhus i framtiden kan behöva stänga igen portarna då många butiker gått i förlust sedan etableringen, och vissa har en negativ kapitaltäckning på flera hundra miljoner kronor.[1] Media Markt stängde i september 2014 ett varuhus i Södertälje. Den öppnades 12 november 2012.[2]

Följande år har Media Markt främst satsat på att bygga om och modernisera befintliga varuhus och den 27 september 2018 öppnar de ett helt nytt varuhus, i Stockholmsförorten Täby. Det blir då det 28 varuhuset i Sverige. [3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svd.se/naringsliv/branscher/handel-och-tjanster/stenhart-lage-for-mediamarkt_8645276.svd
  2. ^ http://it24.idg.se/2.2275/1.582821/media-markt-lagger-ner-i-sodertalje
  3. ^ https://www.market.se/nyhet/datum-klart-da-oppnar-media-markt-sitt-nya-varuhus-forsta-etableringen-pa-fem-ar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]