Megaupload

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Megaupload
Megaupload.gif
Webbplats
Typ av webbplatsFildelningssajt
SpråkEngelska, finska, spanska, tyska, franska, arabiska m.m
ÄgareKim "Kimble" Schmitz eller Kim "Dotcom"
Historik
SkapareKim "Kimble" Schmitz eller Kim "Dotcom" tillsammans med flera
Startad2005
Statistik
Alexa-ranking# 72 (2012-01-20)
KommersiellJa
Övrigt
RegistreringFrivillig
Länk
StatusTillfälligt nere p.g.a tillslag(Sedan 19 Januari 2013 återlanserades den under mega.co.nz )
URLwww.megaupload.com

Megaupload var en så kallad fildelningssajt där användare kostnadsfritt kunde ladda upp filer, varvid de fick en URL som de kunde ge till vänner.

Den 19 januari 2012 slog polisen till mot sajtens lokaler. Servrarna beslagtogs, och arbetarna är misstänkta för olika grad av brott mot upphovsrättslagen. Sajten ligger sedan dess nere. I stämningsansökan mot företaget har skadeståndsanspråk på 500 miljoner dollar lagts fram[1].

Enligt uppgift ska amerikansk polis ha gripit fyra medarbetare till webbsidanen. I samband med gripandet konfiskerades utöver lyxbilar för mångmiljonbelopp även bl.a. ett avsågat hagelgevär från en av de misstänkta gärningsmännen[2].

Många frågar sig varför just Megaupload blev föremål för stämning, när det finns otaliga andra liknande sajter som erbjuder lagringsplats på webben. Enligt stämningsansökan handlar detta om att Megaupload har satt i system att ignorera anmälningar från upphovsrättsmakare om att upphovsrättsskyddat material ligger på webbsidan.[3].

Den 20 juli 2012 lanserade Megauploads skapare Kim en kampanj där han uppmanar folk att inte rösta på Barack Obama i nästa val om inte Megaupload är tillbaka på Internet den 1 november 2012. Kampanjens hemsida är http://kim.com/ och den officiella hash-tagen för rörelsen är #MrPresident

Den 19 januari 2013 återlanserades Megaupload som Mega under domänen mega.co.nz

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Radio: Fildelarsajten Megaupload har stängts ned (Publicerad: torsdag 19 januari 2012 kl 22:55 , Ekot)
  2. ^ DN: Stort tillslag mot fildelningsjätte (Publicerad fredag 20 januari 2012 kl 18:30)
  3. ^ Sveriges Television: FBI stoppade fildelarsajten Megaupload Arkiverad 23 januari 2012 hämtat från the Wayback Machine. (Publicerad fredag 20 januari 2012 kl 10:12)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]