Meri Te Tai Mangakāhia

Från Wikipedia
Meri Te Tai Mangakāhia
Meri Te Tai Mangakāhia under 1890-talet
Född22 maj 1868
Död10 oktober 1920 (52 år)
NationalitetNya Zeeland
Känd förArbete för kvinnlig rösträtt
MakeHāmiora Mangakāhia

Meri Te Tai Mangakāhia, född 22 maj 1868, död 10 oktober 1920, var en aktivist för kvinnors rösträtt i Nya Zeeland. Hon var en suffragett som inspirerade framtida generationer av maori-kvinnor.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mangakāhia föddes i nedre Waihou nära Panguru i Hokianga-dalen. Hon var medlem i Te Rarawa iwi och var dotter till Re Te Tai, en inflytelserik hövding. Mangakāhia utbildades på St Mary's Convent i Auckland och var en skicklig pianist. [1] [2]

Mangakāhia var den tredje hustrun till Hāmiora Mangakāhia. I juni 1892 valdes han till ledare för Te Kotahitanga, ett självständigt parlament för maorier, i Hawke's Bay. Året efter ombads hon att komma till kammaren för att prata om sitt förslag om kvinnlig rösträtt, och därmed blev hon den första kvinnan som talade i Te Kotahitanga.[3] Hon lade fram ett förslag till förmån för att kvinnor skulle få rösta och väljas som parlamentsledamöter. [4] Mangakāhias argument var att maori-kvinnor alltid traditionellt varit markägare men under kolonial lag förlorade de detta land. Hon kände att maori-män inte gjorde tillräckligt för att lösa landstvister med den brittiska kronan och att drottning Victoria kanske skulle svara bättre på förfrågningar från andra kvinnor. Hon noterade att maori-kvinnor var markägare och inte bör hindras från politisk representation.

År 1893 var hon involverad i att inrätta Ngā Kōmiti Wāhine, kommittéer som är associerade med Kotahitanga-parlamentet.

1897 uppfylldes Mangakāhias drömmar när kvinnor fick rösträtt i val till Te Kotahitanga. [5]

Senare gick hon med i kvinnokommittén för Kotahitanga-rörelsen, kommittéer som var tidiga föregångare till Māori Women's Welfare Social League och hon fortsatte att vara inblandad i politik relaterad till maorier och välfärdsrörelser. Hon startade Te Reiri Karamu (Ladies 'Column) med Niniwa I te Rangi. Kolumnen var en plats där maori-kvinnor tog upp och diskuterade kvinnofrågor genom artiklar och brev.

Hon dog av influensa i Panguru den 10 oktober 1920 enligt familjemedlemmar och begravdes på Pureirei-kyrkogården, nedre Waihou, nära hennes far. Hon hade fyra barn - två söner, Mohi och Waipapa, och två döttrar, Whangapoua Tangiora Edith och Mabel Te Aowhaitini. [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]