Mesoamerika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Del av Mesoamerika.

Mesoamerika (meso- från grekiska mesos: mitt-) är ett kulturområde i Mexiko och Centralamerika. I Mesoamerika blomstrade en lång rad kulturer i perioden från 1000 f.Kr. tills de spanska conquistadorerna anlände till området 1519. Dessa kulturer avlöste varandra eller existerade sida vid sida och influerade varandra. Än idag finns mycket av de gamla kulturerna kvar i maträtter, tygmönster och annat.

Utsträckning[redigera | redigera wikitext]

Mesoamerika syftar på området mellan de gamla högkulturerna i Mexiko och Sydamerika. Begreppet är inte geografiskt väldefinierat utan används företrädesvis inom arkeologi och kulturantropologi och sträcker sig från kanten av den nordmexikanska öknen i norr, ungefär längs med Kräftans vändkrets, till in i Honduras och El Salvador i söder, inklusive det mesta av Mexiko, hela Belize och hela Guatemala. Ibland inkluderas också kustlandet i Nicaragua i begreppet Mesoamerika.

Majssorter från Mesoamerika.

Gemensamma drag[redigera | redigera wikitext]

Kulturerna i Mesoamerika har många gemensamma drag. Under olika tidsperioder och på olika platser dyrkade man samma gudar. Människooffer och rituella bollspel var typiska kulturdrag som förekom på många ställen. Maten, speciellt den genomgående användningen av majs och bönor, är gemensamt för hela regionen.

Kulturer[redigera | redigera wikitext]

En lång rad högstående kulturer och civilisationer har blomstrat i Mesoamerika:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Ignacio Bernal, Det gamla Mexiko i färg, IPC Örebro (1968). Ett planschverk i svensk översättning med fotografier av Irmgard Groth.