Metallicitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den kltformiga stjärnhopen M80, med metallfattiga stjärnor av population II

För andra betydelser av ordet Metall, se Metall (olika betydelser).


Metallicitet avser inom astronomin ett objekts halt av "metall",[1] grundämne, som inte är väte eller helium. Distinktionen är viktig eftersom väte, helium plus spår av litium antas vara de enda grundämnen som kan förekomma i universum utan föregående fusionsprocess i någon stjärna. Detta betyder att förekomst av metaller indikerar att stjärnor tidigare bildats och dött i en galax eller nebulosa.

En studie som gjorts på 754 närliggande solliknande stjärnor har visat att ju fler metaller stjärnan innehåller desto sannolikare är det att den har planeter. Astronomer har uppskattat att 5 procent av alla stjärnor har planeter, medan motsvarande siffra för de stjärnor som har rikligt med tyngre metaller är 20 procent.

Noter och referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ John C. Martin. ”What we learn from a star's metal content”. New Analysis RR Lyrae Kinematics in the Solar Neighborhood. Arkiverad från originalet den 6 januari 2009. https://web.archive.org/web/20090106213826/http://etacar.umn.edu/~martin/rrlyrae/metals.htm. Läst 7 april 2009. 
  • Astronomy, November 2003

Se även[redigera | redigera wikitext]