Hoppa till innehållet

Mexikos flotta

Från Wikipedia
Mexikanska flottans örlogsflagga.

Mexikos flotta (spanska: Armada de México eller SEMAR) är det marina vapenslaget i Mexiko som ansvarar för mexikanska militärens marina operationer. Dess uttalade mål är "att använda federationens marina stridskrafter för det yttre försvaret och hjälpa till med den interna ordningen".[1] Flottan består av cirka 56 000 män och kvinnor samt reserver,[2] över 189 fartyg och cirka 130 flygplan.[3][4] Flottan försöker att upprätthålla ett konstant moderniseringsprogram för att uppgradera sin insatsförmåga.

Med tanke på Mexikos stora vattenområde (3 149 920 km²) och utbredda kustlinje (11 122 km) är flottans uppgifter av stor betydelse. Kanske dess viktigase pågående uppdrag är kriget mot droger och skyddandet av Pemexs oljekällor i Campeche i Mexikanska golfen. En annan viktig uppgift för den mexikanska flottan är hjälpinsatser vid orkankatastrofer och andra naturkatastrofer.

  1. ^ ”PREFACIO” (på spanska). Semar.gob.mx. http://www.semar.gob.mx/informes/politicas_armada/parte_uno/prefacio.htm. Läst 2 maj 2012. 
  2. ^ http://www.semar.gob.mx/informes/politicas_armada/parte_dos/capitulo_3.htm
  3. ^ [1] Rendición de cuentas SEMAR 2006 página 40
  4. ^ "Material Aereo" Arkiverad 5 februari 2007 hämtat från the Wayback Machine.(outdated page) (spanska)

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]