Hoppa till innehållet

Mexikanska golfen

Mexikanska golfen
(Golfo de México)
Gulf of Mexico
Bukt
En tredimensionell visualisering av Mexikanska golfen baserad på GIS-information. Ljusblått avser kontinentalsocklar med ett djup på upp till ca 200 meter. I förgrunden Centralamerika, i bakgrunden Nordamerika och till höger Kuba ovanför Karibiska havet.
En tredimensionell visualisering av Mexikanska golfen baserad på GIS-information. Ljusblått avser kontinentalsocklar med ett djup på upp till ca 200 meter.
I förgrunden Centralamerika, i bakgrunden Nordamerika och till höger Kuba ovanför Karibiska havet.
Koordinater 25°00′N 90°00′V / 25.0°N 90.0°V / 25.0; -90.0
Tidszon CST (UTC-6)
 - sommartid CDT (UTC-5)
Geonames 3523271
4326669
Läge öster om Mexiko
Läge öster om Mexiko
Läge öster om Mexiko
Cantarell

Mexikanska golfen är en golf, eller bukt, av Atlanten, vid södra Nordamerika. Sedd som en egen vattenansamling är den nionde största i världen. Den omges av den nordamerikanska kontinenten och Kuba. Den avgränsas i nordväst av den amerikanska golfkusten, i söder och sydväst av Mexiko och i sydöst av Kuba. Den är ovalformad och cirka 810 nautiska mil (1 500 km) bred och fylld med sedimentära bergarter och grus. Den är en del av Atlanten genom Floridasundet mellan USA och Kuba samt Karibiska havet och bildar tillsammans med detta det Amerikanska medelhavet via Yucatánkanalen mellan Mexiko och Kuba. Tidvattenskillnaden är extremt liten på grund av närheten till oceanen. Ytan är cirka 1 600 000 km². Största djup är 4 384 meter vid Sigsbeedjupet, en oregelbunden 300 nautiska mil (500 km) lång ränna. Den formades för uppskattningsvis 300 miljoner år sedan som ett resultat av havsbottenssänkningen.[1] Det finns bevis på att Chicxulubkratern bildades när en stor meteorit träffade jorden för 65 miljoner år sedan och kan ha lett till Krita/Tertiär-gränsen.[2]

Mexikanska golfens östra, norra och nordvästra stränder ligger längs de amerikanska delstaterna Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana och Texas. Kuststräckan är 2 700 km och får vatten från 33 större floder, som dränerar 31 stater.[3] Golfens sydvästra och södra stränder sträcker sig längs de mexikanska delstaterna Tamaulipas, Veracruz, Tabasco, Campeche, Yucatán och den nordligaste spetsen av Quintana Roo. I sydost begränsas den av Kuba.

2010 drabbades Mexikanska golfen av ett stort oljeutsläpp.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]