Michael Praed

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Michael Praed, född Michael Prince 1 april 1960 i Berkeley, Gloucestershire, England, är en brittisk skådespelare och musikalartist. Han tog sitt "artistnamn" (då det redan fanns en skådespelare vid namn Michael Prince) från en gata i London, berömd för sina många kliniker.

Efter att ha avslutat sin skådespelarutbildning vid Guildhall School of Music and Drama påbörjade Michael Praed en framgångsrik karriär som musikalartist i England i början av 1980-talet.

1982 blev han upptäckt av TV-producenter när han spelade en av huvudrollerna i musikalen The Pirates of Penzance på Royal Drury Lane-teatern i London och blev av dessa erbjuden att spela Robin Hood i en ny engelsk TV-serie om den medeltida hjälten. Serien – den populära 80-talsserien Robin av Sherwood (1984–1986) – kom att säljas till ett flertal olika länder och blev Praeds internationella genombrott.

Då han emellertid alltid kände sig något obekväm med all uppmärksamhet som serien innebar lämnade Praed serien efter två säsonger för att istället återuppta musikalkarriären på Broadway i USA. Hans avhopp gjorde att han klev in i historien som den enda Robin Hood på TV, film, eller teaterscenen som Sheriffen av Nottingham någonsin har lyckats döda.

Trots en gedigen scenkarriär och ett flertal andra film och TV-jobb sedan Robin av Sherwood är Praed alltjämt främst ihågkommen för sin roll som Robin Hood – både i Sverige samt internationellt.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater och musikaler (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]