Middelalderparken

Middelalderparken
Middelalderparken fra Ekeberg.JPG
Middelalderparken sedd från Ekeberg, 2010
Plats
PlatsMedeltidsstaden, Gamlebyen, Oslo
LandNorge
Administration
ÄgareOslo kommun
Grundad2000
GrundareOslo kommun
Övrigt

Middelalderparken är en norsk park i Medeltidsstaden i stadsdelen Gamle Oslo i Oslo. Parken öppnades 2000. Den ligger i Sörenga, söder om Bispegata och öster om Kong Håkon 5.s gate. Parken är en del av ett tänkt framtida sammanhängande kulturstråk, som också skulle inkludera Minneparken och Ladegården på den norra sidan av Bispegata.

I Middelalderparken ligger Saxegården och ruinerna av Sankt Clemenskirken, Mariakirken och Kongsgården. Intill Middelalderparken i väster har tagits fram en vattenspegel som rekonstruerar Björvikas tidigare strandlinje. Parken var ursprungligen på 70 hektar. Med det 2022 pågående järnvägsprojektet Follobanen görs en övertäckning av banområdet vid parken, ovanpå vilken Middelalderparken kommer att utvidgas väsentligt.[1]

Alnaelva har sitt utlopp i den södra delen av parken. Under tidigt 1900-tal lades flodens nedre lopp i kulvertar. Mynningen har rekonstruerats så att floden leder ut i parkens vattenspegel.

Oslo Middelalderfestival och Øyafestivalen har till och med 2013 arrangerats årligen i parken. Från 2014 är dessa på grund av bygget av Follobanen flyttad till respektive Akershus fästning och Tøyenparken.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]