Miliaria

Från Wikipedia
För fågelsläktet, se Kornsparv
Miliaria
Latin: miliaria, sudamina
Miliaria rubra på bröst, mild form.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10L74.0-L74.3
ICD-9705.1
DiseasesDB31431
eMedicinederm/266 
MeSHsvensk engelsk

Miliaria eller värmeutslag är ett samlingsnamn för sjukdomar i svettkörtlarna som yttrar sig i hudutslag, och vilka typiskt uppkommer i varmt klimat. Barn är mer benägna att drabbas än vuxna eftersom deras svettkörtlar ännu inte utvecklats.

Varianter och symtom[redigera | redigera wikitext]

Miliaria kan uppkomma i flera olika varianter, beroende på vilket lager i huden som drabbas. Oavsett variant, beror utslagen på ansamlingar av svett under huden. Den vanligaste formen, miliaria rubra, yttrar sig i små röda knottror som ofta kliar. I dessa fall har svetten ansamlats i överhuden. En allvarligare variant, miliaria profunda, uppträder i läderhuden, och ger ofta något större, och hudfärgade utslag.

Utslagen uppträder som regel på kroppsdelar som utsätts för friktion eller där huden av någon annan anledning förhindras att svettas. Det är mest förknippat med varmt och fuktigt klimat, men kan också uppträda i andra sammanhang, till exempel vid långvarigt sängliggande med feber eller för att man är alltför varmt och tätt klädd på vintern.

Förlopp[redigera | redigera wikitext]

Miliaria bryter ut efter någon dag efter att personen kommit i kontakt med den utlösande faktorn. Om personen sedan svalkar sig eller kyler huden, kvarstår dock ofta utslagen någon vecka.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]