Militärkyrkogård

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
USA:s största krigskyrkogård i Europa, Meuse-Argonne, Frankrike, med 14 246 stupade från första världskrigets offensiver väster om Verdun

Militärkyrkogårdar, (soldatkyrkogårdar, krigskyrkogårdar) är kyrkogårdar där soldater under olika krig fått sitt sista vilorum. Sådana anläggningar är vanliga i krigsdeltagande länder, där ofta gravdekoren är enhetlig, till exempel i form av vita kors på många amerikanska kyrkogårdar.

Sedvanan med stora soldatkyrkogårdar med individuella gravplatser uppkom mot slutet av 1800-talet och fick sina första stora uttryck i de gravfält som anlades efter första världskriget i Frankrike och Belgien, längs den gamla västfronten.

Finland[redigera | redigera wikitext]

Hjältegravarna vid S:t Marie kyrka.

I Finlands krig på 1900-talet fördes de stupade hem och begravdes i sin hemförsamling. Därför finns vid de flesta finska gravgårdar ett skilt område för dessa så kallade hjältegravar. Det mest kända är hjältegravarna på Sandudds begravningsplats.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Tysk soldatgrav på Kvibergs kyrkogård i Göteborg

Specifika krigskyrkogårdar är inte särskilt vanliga i Sverige. De stora svenska krigen ägde rum vid en tid då de döda stjälptes i massgravar utan större åthävor.

I Helsingborg finns två krigskyrkogårdar inom Pålsjö kyrkogårds område. I en vilar tyska soldater, kanske ett par hundra. Mest är det soldater, som efter sjöslag drunknat under andra världskriget och sedan flutit iland vid Skånes västkust. I den andra vilar soldater från de allierade stridskrafterna och i de flesta fall är det flygsoldater som omkom i samband med störtningar eller nödlandningar i Sverige, före eller efter bombräder i Tyskland under andra världskriget. De senares jordfästningar skedde under mycket omfattande ceremonier med deltagare från respektive legation i Sverige. En jordfästning kunde samla 3 000 - 3 500 deltagare.

Det finns även i Kvibergs kyrkogård som ligger i Kortedala, Göteborg, gravar med tyska och brittiska soldater, från båda världskrigen. Se bilder på Kvibergs kyrkogård.

USA[redigera | redigera wikitext]

USA:s mest välkända militärkyrkogård är Arlingtonkyrkogården.

Se även[redigera | redigera wikitext]