Helsingör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Helsingör
Ort
Helsingör sett från strax utanför hamnen med domkyrkan i bakgrunden.
Helsingör sett från strax utanför hamnen med domkyrkan i bakgrunden.
Helsingørs våben 1584.png
Vapen
Land Danmark Danmark
Region Region Hovedstaden
Kommun Helsingørs kommun
Koordinater 56°2′N 12°36′Ö / 56.033°N 12.600°Ö / 56.033; 12.600
Folkmängd 46 368 (2012)
GeoNames 2620473
Helsingör i Danmark.
Red pog.svg
Helsingör i Danmark.
Webbplats: http://www.helsingorkommune.dk/
Helsingör från luften i augusti 2009

Helsingör (danska: Helsingør) är en hamnstadSjälland i Danmark. Det är den danska ort som ligger närmast Sverige och är en del av den transnationella Öresundsregionen. Tre rederier trafikerar färjelinjen till Helsingborg på den svenska sidan av Öresund.

Järnvägsförbindelser finns söderut mot Köpenhamn och (via Öresundsförbindelsen) vidare via Malmö till bl a Kalmar, västerut mot Hillerød, och norrut mot Gilleleje. Österut går färjorna till Helsingborg.

Staden har också varit biskopssäte i Helsingörs stift sedan 1 januari 1961.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Helsingör nämns för första gången som köpstad 1231 i Kung Valdemars Jordebog. Den låg då strax söder om den senmedeltida staden, invid borgen Flynderborg. Resterna av denna borg grävdes bort vid järnvägens anläggande i slutet av 1800-talet. Den 2 juni 1426 fick staden utvidgade stadsrättigheter av Erik av Pommern, som samtidigt flyttade bebyggelsen till området kring Sankt Olai kyrka. 1429 införde kungen Öresundstullen som betydde en stor ökning i handeln i Helsingör. Även om tullen gick direkt till kungen, kunde fartygen då de ändå var tvungna att lägga till i staden passa på att proviantera. Öresundstullen har haft ett avgörande inflytande i Helsingørs historia. Borgen Krogen byggdes som en direkt följd av tullen. På 1500-talet byggdes det nuvarande slottet Kronborg på platsen för den gamla borgen.

Helsingör blev på både gott och ont beroende av sjöfarten. I krigs- och olyckstider märktes det omedelbart i Helsingør, pesten 1710-1711 dödade en tredjedel av stadens invånare. I gengäld kom utländska idéer och uppfinningar snabbt till Helsingör, tack vare den stora kontakt med utländska handels- och sjömän som Öresundstullen innebar. Detta kan bland annat ses på byggnaderna i trakten.

Öresundstullens upphävande 1857 orsakade staden en djup ekonomisk kris, då skeppen inte längre behövde ankra i Helsingör för att betala tull. Redan 1882 börjar dock ett nytt kapitel i Helsingörs historia, då Helsingør skibsværft og maskinbyggeri A/S grundas. Det blev startskottet till industrialiseringen av staden.

År 1892 öppnades tågfärjeförbindelsen med Helsingborg, och då Kustbanan öppnade 1897 blev Helsingör en knutpunkt i resande till övriga Skandinavien från kontinenten.

Under 1930-talet växte stadens befolkning kraftigt, och stadens areal tredubblades mellan 1930- och 1970-talet. Utöver gränshandeln vars betydelse minskat under de senaste åren, förekommer en omfattande pendling till Köpenhamn.

Sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

I Helsingör ligger Kronborgs slott, kanske mest känt som den plats dit Shakespeare förlade handlingen i Hamlet. Det ligger i norra delen av staden.

I staden finns också de två sengotiska kyrkorna S:t Olai Kirke och S:te Marie Kirke ("Mariakyrkan"). – S:te Marie Kirke var klosterkyrka i ett av Erik av Pommern år 1430 instiftat karmelitkloster. Klostret är en av Nordens bäst bevarade klosterbyggnader. – S:t Olai Kirke är domkyrka i Helsingörs stift, se Helsingörs domkyrka.[1]

Staden är den plats där gränshandeln över Öresund är som mest intensiv. På grund av pantsatser, och än lägre priser i bland annat Tyskland, är det inte minst spritdrycker som har blivit populärt att köpa där efter den danska skattesänkningen 2003. I Helsingør finns ett maritimt museum samt Danmarks tekniska museum. Utanför staden finns en bunker från andra världskriget som visas för allmänheten (drivs av danska Nationalmuseet). Omkring 10 km söderut, i Humlebæk, ligger konstmuseet Louisiana.

I Helsingör kan man även besöka Öresundsakvariet. Ett saltvattensakvarium som drivs tillsammans med Köpenhamns universitet för att visa upp det rika marina djurlivet i sundet.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lilla Uppslagsboken, Förlagshuset Norden AB, Malmö 1974, band 4, spalt 733, samt band 2, spalt 719 (det sistnämnda om Danmarks stift).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]